Linkuri accesibilitate

Tudorel Toader a revenit în avocatură, făcându-i fiului lui loc de notar la Iași


Tudorel Toader pe vremea când era ministru al Justiției
Tudorel Toader pe vremea când era ministru al Justiției

Controversatul fost ministru al Justiției a redevenit avocat, după propriul lui anunț, afișat pe facebook cu puțin timp în urmă.

Cu doar doi ani în urmă, după ce s-a modificat o lege special pentru el, Tudorel Toader a devenit notar de Iași, în baza unei noi prevederi, introdusă de PSD, care le permitea foștilor judecători de la Curtea Constituțională să intre în breasla notarilor. Fără concurs.

După un an, în 2019, Toader și-a deschis cabinet de notar la Iași, orașul unde locuiește, luându-l ca asociat pe fiul său, Alexandru. Acesta din urmă, nu reușise ca notar să pătrundă într-un cabinet din Iași și făcea naveta într-o comună a județului, la Răchiteni. Mai exact, dăduse examen să ajungă notar de Iași, cât tatăl lui era ministru, însă a picat la concurs.

Potrivit unor surse notariale, reîntoarcerea lui Tudorel Toader în avocatură îi lasă astfel fiului său, Alexandru, calea deschisă de a rămâne notar de oraș, cu cabinet propriu și cu testul picat.

Trebuie menționat că, pentru a deveni notar trebuie trecut un examen dificil, iar posturile sunt extrem de puține pentru zonele urbane. Fiul lui Toder obținuse o notă mai mică și așa ajunsese la un notariat de comună.

Artificiul pe care Toader l-a făcut acum nu este singurul care îl favorizează pe fiul lui. Fiul fostului ministru al Justiției Tudorel Toader, Alexandru Ionuţ Toader, a fost beneficiarul și al unei ordonanțe de urgență a PSD, mai exact a guvernului din care făcea parte Toader tatăl, care i-a permis să devină angajat pe perioadă nedeterminată pe postul de asistent universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, dezvăluie Ziarul de Iași. Toader este rectorul de mulți ani al Universității din Iași și a fost și decan al Facultății de Drept, unde fiul lui a ajuns asistent universitar.

Cariera lui Tudorel Toader a început pe vremea comunismului, când a fost procuror și membru în conducerea unor organizații UTC și PCR. A fost procuror în Vrancea în ultimii ani ai ceaușismului, iar după 90 s-a mutat la Iași. A intrat în avocatură, a ajuns decan și rector al Universității Cuza din Iași. A fost propus de PNL-ul condus de Călin Popescu Tăriceanu ca judecător CCR și, mai apoi, tot la propunerfea lui Tăriceanu, de astă dată ca președinte ALDE, a devenit ministru al Justiției sub toți premierii PSD de după 2016.

Acum, Toader s-a suspendat din calitatea de notar și a revenit la avocatură, de unde se suspendase pe perioada cât a fost ministru.

XS
SM
MD
LG