Linkuri accesibilitate

Tudorel Toader se duce cu demisia la Dăncilă


Tudorel Toader a demisionat.
Tudorel Toader a demisionat.

Tudorel Toader a anunțat că merge cu demisia la Viorica Dăncilă, după ce premierul i-a cerut demisia, dar a și trimis propunerile cu numele noilor miniștri la Palatul Cotroceni, Eugen Nicolicea fiind desemnat înlocuitorul lui Toader la Justiție.

Tudorel Toader a anunțat că își dă demisia și i-o duce premierului Viorica Dăncilă, care să o poată prezenta președintelui Iohannis.

„Voi rămâne la minister până în momentul în care în Monitorul Oficial apare numele și prenumele noului ministru al justiției, căruia îi voi preda documentele ministerului, pe bază de proces verbal, și îi voi ura succes. Merg la guvern și îi prezint dnei prim-ministru demisia din funcția de ministru al justiției. Are demisia mea și cel mai probabil o va duce la președintele republicii”, a declarat Tudorel Toader.

Tudorel Toader a ajutat astfel PSD să evite o situație dificilă, în care președintele Klaus Iohannis putea să tragă de timp pentru acceptarea revocării lui Toader din funcție. Acum, Iohannis are un termen scurt pentru a lua act de demisia lui Toader, însă poate să refuze propunerile Vioricăi Dăncilă - pe Eugen Nicolicea la Justiție, pe Oana Florea la Fonduri Europene și pe Tit Liviu Brăiloiu la ministerul pentru românii de pretutindeni.

Tudorel Toader a întârziat încă de miercuri să spună clar dacă demisionează sau așteaptă să fie revicat din funcție de premierul Viorica Dăncilă. „Doamna prim ministru mi-a cerut demisia. Juridic, nu poți să ceri cuiva demisia. Demisia este o decizie personală, dar voința dânsei am văzut-o, în sensul de a pune capăt acestui interimat”, a declarat Tudorel Toader.

„Astăzi voi reflecta și până la sfârșitul programului, vă voi comunica decizia pe care am luat-o”, a declarat Tudorel Toader, joi.

PSD i-a retras miercuri sprijinul politic, anunțând că îl propune în locul său pe deputatul PSD Eugen Nicolicea. Premierul Dăncilă l-a demis în direct, la televizor, iar colegii parlamentari nu l-au lăsat să vorbească în plen. Mai rău, Dăncilă a și trimis cererea de revocare la Cotroceni.

Cei mai mulți lideri PSD au votat împotriva lui Toader, după ce acesta nu a promovat ordonanțele de urgență pentru modificarea Codurilor Penale și a legilor justiției în forma dorită de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis îi va comunica premierului Viorica Dăncilă ce decide cu privire la remanierea guvernamentală cerută, abia la începutul săptămânii viitoare. El consideră că prin aceste schimbări PSD vrea să „întărească asaltul asupra justiției”.

„Mi-am pus întrebarea ce se dorește cu această remaniere guvernamentală. Prima mea impresie este că să face pentru ca lucrurile să meargă mai prost, or așa ceva este pur si simpu inadmisibil”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii cu tinerii magistrați, absolvenți ai Institutului Național de Magistratură.

„Se vrea reluarea atacului PSD asupra justiției”, a fost concluzia președintelui Klaus Iohannis.

XS
SM
MD
LG