Linkuri accesibilitate

Turcia a făcut descoperiri importante de gaze în Marea Neagră


Președintele Erdogan a spus miercuri unor oficiali din sistemul energetic că va avea „vești bune"

UPDATE: Președintele turc Recep Erdogan a confirmat descoperirea unui zăcământ de gaze de 320 de miliarde de metri cubi în Marea Neagră.

„Am efectuat până acum nouă foraje la mare adâncime în Marea Mediterană și în Marea Neagră prin navele noastre Fatih și Yavuz. Am avut onoarea de a oferi națiunii noastre veștile bune pe care le-au așteptat. Nu ne vom opri până nu vom deveni exportator net de energie”, a declarat Erdogan.

Președintele turc a mai spus că intenționează să pună la dispoziția cetățenilor gazul din Marea Neagră până în 2023.

***

Turcia a făcut descoperiri semnificate de resurse de gaze naturale în Marea Neagră, potrivit afirmațiilor a două surse turcești citate de agenția Reuters, o descoperire ce ar putea rezolva dependența de importuri dacă gazul va putea fi extras în scop comercial.

Anunțul vine după ce președintele Erdogan a spus miercuri unor oficiali din sistemul energetic că va avea „vești bune" vineri care vor marca „o nouă perioadă" pentru Turcia. Comentarii au dus la o creșterea cotațiilor companiilor energetice cu Turcia și a ridicat cota lirei turcești care a atins un record negativ în această săptămână.

Liderul de la Ankara nu a oferit detalii suplimentare, dar sursele citate de agenția Reuters spun că este vorba de o descoperire făcută în Marea Neagră, iar una dintre ele a arătat că zăcământul ar putea asigura necesarul energetic al Turciei pentru următorii 20 de ani.

Nava pentru foraj Fatih opera de la finalul lunii iulie în zona de explorare cunoscută ca Tuna-1, la circa 100 de mile marine de coasta Turciei în Marea Neagră.

Cu toate acestea, ar putea fi necesară o perioadă de 7-10 ani până poate începe producția, iar Turcia va trebui să investească între 2 și 3 miliarde de dolari pentru a se putea bucura de zăcământ.

Turcia, care este dependentă complet de importuri pentru a își asigura necesarul energetic, explora hidrocarburi în Marea Negră și în cea Mediterană unde se află într-o dispută teritorială cu Grecia și Cipru.

Turcia importă anual energie de circa 41 de miliarde de dolari de la state precum Rusia sau Iran.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG