Linkuri accesibilitate

Turcia cere dialog „constructiv" pentru rezolvarea disputei din Mediterana de Est


Președinte turc Recep Tayyip Erdogan

Disputa cu Grecia din estul Mării Mediterane poate fi depăşită prin dialog „constructiv" şi „echitabil", transmite miercuri Administrația Recep Erdogan, care avertizează însă că Ankara îşi va apăra interesele în această zonă.

„Dezacordurile din estul Mediteranei pot fi rezolvate prin negocieri, cu condiţia de a se desfăşura în mod constructiv şi echitabil", a transmis Preşedinţia Turciei, conform cotidianului Le Figaro.

„Turcia va continua să aplice o politică determinată şi activă pentru a-şi apăra drepurile", a subliniat Preşedinţia de la Ankara.

Turcia şi Grecia îşi dispută zone din estul Mării Mediterane în care sunt zăcăminte de hidrocarburi. Tensiunile s-au amplificat în august, când ambele ţări au organizat manevre militare rivale.

Criza din Mediterana de Est se află pe agenda summitului de săptămâna viitoare de la Bruxelles, unde vor fi luate în discuție şi eventuale sancţiuni împotriva Turciei.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a cerut miercuri Turciei să evite „actele de intimidare" în estul Mării Mediterane.

Tot miercuri, Uniunea Europeană a cerut miercuri ca nava turcă Yavuz să plece din apele maritime ale Ciprului, unde face activităţi de foraj, pentru a pune capăt tensiunilor din Mediterana de Est.

Turcia revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi în zone maritime care ţin de suveranitatea Greciei şi Ciprului, insulă divizată după invadarea treimii sale de nord de armata turcă în 1974.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG