Linkuri accesibilitate

Turcia: mai aproape de al doilea tur de scrutin. Erdoğan mai speră să câștige din primul tur. Partidul lui a ieșit primul la parlamentare


Turcia e tot mai aproape de al doilea tur de scrutin prezidențial.
Turcia e tot mai aproape de al doilea tur de scrutin prezidențial.

La peste 12 ore de la închiderea urnelor în Turcia și cu mai mult de 90% din voturi numărate, rezultatul alegerilor prezidențiale nu este încă tranșat definitiv.
Rezultatele preliminare arată că nici președintele în funcție, Recep Tayyip Erdoğan, nici principalul său rival, Kemal Kılıçdaroğlu, nu par să fi obținut majoritatea voturilor.

Potrivit rezultatelor oficiale citate de presa națională din Turcia, după numărarea a peste 95% din buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 49,5% din voturi, iar candidatul alianţei opoziţiei, Kemal Kılıçdaroğlu, are scorul de 44,79%. Al treilea candidat, devenit foarte important în perspectiva unui eventual al doilea tur de scrutin, Sinan Ogan, a primit 5,27% din voturi.

Rezultatele definitive ale scrutinului prezidenţial vor fi anunțate luni, 15 mai.

Potrivit ultimelor rezultate, Kemal Kılıçdaroğlu a obținut 44,79% din voturi.
Potrivit ultimelor rezultate, Kemal Kılıçdaroğlu a obținut 44,79% din voturi.

Turcii și-au ales, de asemenea, reprezentanții în parlamentul de 600 de locuri. Legislativul de la Ankara și-a pierdut o mare parte din puterea legislativă după referendumul din 2017. Agenția de presă Anadolu citată de AP arată că alianța partidelor de guvernământ a lui Erdoğan oscilează în jurul valorii de 49,3 %, în timp ce Alianța Națională a lui Kılıçdaroğlu avea aproximativ 35,2% și sprijinul pentru un partid pro-kurd a fost peste 10%.

Sunt cele mai strânse alegeri din Turcia din ultimii ani și au loc în condițiile în care țara se luptă cu o inflație ridicată și este încă în refacere după cutremurele devastatoare de la începutul acestui an.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan susține că ar putea câștiga în continuare alegerile, dar că va respecta decizia națiunii în cazul în care se va ajunge la un al doilea tur de scrutin, peste două săptămâni.

"Nu știm încă dacă alegerile s-au încheiat în primul tur. ... Dacă națiunea noastră a optat pentru un al doilea tur de scrutin, acest lucru este de asemenea binevenit", a declarat Erdoğan luni. El a menționat că voturile cetățenilor turci care trăiesc în străinătate trebuie încă numărate. Este vorba despre aproape 3,5 milioane de voturi.

Recep Tayyip Erdoğan s-a aflat la putere în Turcia din 2003, în calitate de prim-ministru și președinte.
Recep Tayyip Erdoğan s-a aflat la putere în Turcia din 2003, în calitate de prim-ministru și președinte.

Temele principale de campanie electorale au fost de politică internă, economie, drepturile civile și cutremurul din februarie care a ucis peste 50.000 de persoane.

Dar țările occidentale așteaptă, de asemenea, rezultatul alegerilor prezidențiale. Ele sunt foarte importante în contextul conflictului din Ucraina, unde Turia joacă un rol important ca membru NATO și mediator

În perioada premergătoare alegerilor, sondajele de opinie au indicat că liderul din ce în ce mai autoritar se află la mică distanță de contracandidatul său.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG