Linkuri accesibilitate

Turcia spune că va lăsa refugiații în Europa după ce trupele sale au fost ucise în Siria


Refugiați și migranți care ajung în satul Skala Sikaminias, de pe insula greacă Lesbos, după ce au traversat marea Egee

Refugiații din Turcia s-au îndreptat spre frontierele europene vineri după ce un oficial a declarat că granițele au fost deschise, ca răspuns la escaladarea războiului din Siria în care zeci de soldați turci au fost uciși de trupele guvernamentale siriene susținute de ruși.

Zeci de militari turci au fost uciși în noaptea de joi spre vineri în urma unui atac aerian în provincia Idlib din Siria.

O clădire situată în satul Balioun ar fi fost lovită din plin, aceasta fiind folosită drept centru de operațiuni după ce Turcia a trimis întăriri în zonă pentru a ajuta grupurile de rebeli, la începutul lunii februarie.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat inițial un bilanț de 34 de morți. Rahmi Dogan, guvernatorul provinciei Hatay de la granița cu Idlib, a confirmat că cel puțin 22 de militari turci au fost uciși.

Surse din Turcia au dat vina pe regimul din Siria pentru atac, dar mai multe surse din Idlib, precum și filmări neverificate care au surprins raidul aerian, sugerează că atacul ar fi fost efectuat de Forțele Aeriene ale Rusiei.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a convocat o ședință de urgență pentru a evita conflictul deschis între Rusia și Turcia, membru NATO.

Președintele Donald Trump, într-o conversație telefonică avută cu președintele turc Tayyip Erdogan, a condamnat atacul de joi asupra trupelor turcești și a reafirmat sprijinul american pentru eforturile Ankarei de a preveni un dezastru umanitar în Siria, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de Reuters.

Cei doi lideri au mai spus că Siria și Rusia trebuie să își oprească acțiunile din nord-vestul Siriei, a declarat purtătorul de cuvânt, Judd Deere.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că escaladarea luptelor a fost „unul dintre cele mai alarmante momente” ale războiului din Siria și a solicitat încetarea focului imediat.

Vecinii Turciei, Grecia și Bulgaria, și-au consolidat granițele ca răspuns la amenințarea Ankarei de a redeschide frontiera, închisă în baza unui acord care a stopat criza migranților din 2015-2016, când mai mult de un milion de oameni au migrat în Europa.

„Am decis, efectiv, să nu oprim refugiații sirieni să ajungă în Europa pe uscat sau pe mare", a declarat un oficial oficial turc pentru Reuters, în condiții de anonimat.

„Toți refugiații, inclusiv sirienii, sunt acum bineveniți să treacă în Uniunea Europeană”, a spus oficialul, adăugând că poliția și polițiștii de frontieră au fost stabiliți.

În câteva ore, o coloană de zeci de migranți se îndrepta pe jos spre frontiera europeană, în lumina dimineții.

La punctul de frontieră Pazarkule cu Grecia, migranții s-au confruntat cu garduri de sârmă ghimpată și grenade de fum. Blocați în țara nimănui între cele două țări au încercat să se întoarcă în partea turcă pentru a scăpa de fum.

Primul ministru al Greciei a declarat că nu va fi permisă trecerea neautorizată. Primul ministru bulgar a declarat că perspectiva unei noi crize de migrație este și mai mult o amenințare acum, când țările europene se luptă cu criza coronavirusului.

UE a remarcat faptul că Ankara nu a făcut niciun anunț oficial asupra vreunei schimbări de politică la frontieră.

Un milion de civili au fost strămutați din decembrie în interiorul Siriei, lângă granița turcă, în plină iarnă. Turcia, care găzduiește deja 3,7 milioane de refugiați sirieni, spune că nu poate suporta mai mult.

Jurnaliștii Reuters din prima linie au văzut nori uriași de fum alb, în timp ce forțele guvernamentale au lovit orașul Saraqeb, o răscruce importantă capturată de rebeli în această săptămână.

Războiul civil din Siria s-a agravat dramatic în ultimele luni. Forțele guvernamentale, susținute de Rusia, au lansat un asalt în nord-vest, ultimul teritoriu deținut de rebeli, susținuți de Turcia.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG