Linkuri accesibilitate

Turcia vrea să îi fie recunoscute meritele pentru găsirea epavei elicopterului prăbușit în Iran


Drona Akinci a fost trimisă de Turcia pentru a descoperi epava elicopterului care îl transporta pe președintele irania, mort în urma unui accident.
Drona Akinci a fost trimisă de Turcia pentru a descoperi epava elicopterului care îl transporta pe președintele irania, mort în urma unui accident.

Turcia spune că drona sa Akinci a ajutat la localizarea epavei elicopterului iranian care s-a prăbușit într-o zonă îndepărtată și muntoasă a Iranului pe 19 mai, accident în urma căruia au murit președintele Ebrahim Raisi și alți oficiali iranieni de rang înalt.

Presa din Turcia spune că drona Akinci a fost prima care a găsit locul epavei și a acuzat Iranul că nu a recunoscut utilizarea echipamentului turc, care a spus propria sa dronă a găsit locul accidentului.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat la începutul acestei săptămâni că drona Akinci a fost trimisă la cererea guvernului iranian.

Potrivit lui Erdogan, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, drona a putut efectua operațiuni de căutare în regiune timp de șapte ore și jumătate și a zburat în total 2.100 de kilometri.

După ce drona turcă a identificat epava elicopterului și a detectat surse de căldură despre care se credea că ar fi locul prăbușirii în provincia Azerbaidjan de Est a Iranului, echipa de căutare iraniană a găsit cu succes elicopterul doborât și cadavrele lui Raisi și ale celorlalți în terenul muntos, potrivit presei turce.

Cu toate acestea, Iranul a negat că a existat o participare străină la operațiunea de căutare, în ciuda datelor de la drona turcă care au dezvăluit coordonatele accidentului și a confirmării acestor date de către unele agenții de presă iraniene.

După ce drona Akinci a capturat imagini ale epavei folosind viziunea nocturnă și camera termică și le-a lansat pe internet, Pirhossein Kolivand, șeful Societății Semilunii Roșii iraniene, a numit participarea străină la căutare un zvon.

Iranul se află la răscruce după ce președintele a fost ucis într-un accident de elicopter
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00

„Nu am oprit căutarea în întuneric, ceață și ploaie, iar când am descoperit epava elicopterului cu propria noastră dronă, ne-am mutat exact în locul în care a căzut elicopterul”, a spus Kolivand.

El a susținut că salvatorii din Semiluna Roșie au găsit epava la o altitudine de 2.500 de metri și „a durat 40 de minute de la găsirea epavei elicopterului până la ajungerea la locul accidentului”.

Dar în timpul căutării peste noapte, Semiluna Roșie a declarat într-o declarație, în jurul orei 4 a.m., ora locală, pe 20 mai, că, după ce drona turcă a identificat două potențiale „puncte fierbinți”, echipele de salvare Semilunii Roșii s-au îndreptat către locurile indicate.

Un reprezentant de la Institutul pentru Relații Internaționale și Cercetări Strategice (ULISA) a declarat într-un articol de opinie publicat de agenția de știri de stat Anadolu că rolul dronei în găsirea epavei a demonstrat necesitatea recunoașterii Angajamentul Turciei de a-și îndeplini responsabilitățile umanitare.

Profesorul M. Nazmul Islam a spus că, după ce Iranul a acceptat oferta Turciei de a trimite drona, Akinci a decolat de la o bază turcă în jurul orei 23:30 ora locală și a început căutarea aproape o oră mai târziu.

Turcia susține că a transmis imaginea epavei elicopterului la 3:06 a.m. ora iraniană și a împărtășit coordonatele autorităților iraniene.

Dar, potrivit relatărilor din presa iraniană, o dronă iraniană aparținând Forței Quds a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice ar fi găsit rămășițele elicopterului în jurul orei 5:30 a.m., ora locală.

O declarație emisă de armata iraniană spunea că, în ciuda faptului că Turcia a trimis o dronă echipată cu viziune nocturnă și camere termice, aceasta „nu a reușit să localizeze cu precizie locul accidentului din cauza lipsei echipamentului de detectare și a punctelor de control de sub nor”.

Radio Iran a raportat că era „ora cinci dimineața când au fost găsite în sfârșit coordonatele corecte cu echipamentul iranian și cu forțele de ajutor iraniene”.

Iranul, a cărui armată are propriul program de drone, nu a putut să-și desfășoare dronele, deoarece acestea erau situate în partea de nord a Oceanului Indian în acel moment, a spus armata iraniană.

Puterile occidentale au acuzat Iranul că furnizează Rusiei drone pentru războiul său din Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG