Linkuri accesibilitate

Turcia începe ofensiva împotriva luptătorilor kurzi din Siria


Orașul Ras al -Ayn, de pe teritoriul Siriei, locuit de kurzi, a fost ținta atacului armatei turce
Orașul Ras al -Ayn, de pe teritoriul Siriei, locuit de kurzi, a fost ținta atacului armatei turce

Turcia a început, miercuri, o ofensivă împotriva forțelor kurde din nord-estul Siriei după retragerea trupelor americane din regiune. Activiști locali au relatat despre raiduri aeriene asupra unui oraș din nordul Siriei, relatează Associated Press.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat debutul operațiunii militare, după ce președintele american Donald Trump anunțase că retragerea trupelor americane din regiune. Acțiunea regimului Erdogan este îndreptată împotriva kurzilor, aflați la granița cu Siria. Aceștia au fost vreme îndelungată aliați ai SUA în lupta împotriva organizației teroriste denumite „Stat Islamic”, notează AP.

„Misiunea noastră este de a preveni crearea unui cordior al terorimsului de-a lungul frontierei noastre sudice și de a pacifica regiunea”, a scris Erdogan într-un mesaj pe Twitter. El a adăugat că forțele armate ale Turciei și Armata Națională Siriană au lansat „Operațiunea Primăvara Păcii” împotriva luptătorilor kurzi.

Relatări la televiziunile turcești precizează că avioane de luptă ar fi bombardat poziții kurde dincolo de frontiera de stat. Raidurile ar fi lovit orașul Ras al-Ayn, pe partea siriană a graniței, au declarat activiști din Siria.

Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene conduse de kurzi și susținute de SUA, a precizat că avioanele turcești ar fi țintit „zone civile” din nordul Siriei cauzând „o panică uriașă” în regiune, notează AP.

Nu există confirmări independente ale acestor informații la această oră.

Turcia a amenințat de multă vreme luptătorii kurzi, pe care îi consideră teroriști aliați cu o insurgență kurdă pe teritoriul turcesc, cu o intervenție militară.

Așteptările privind o operațiune militară au crescut după ce Trump anunțase, duminică, retragerea trupelor americane din zonă. Trump a revenit apoi la scurt timp și cu o completare conform căreia ar „distruge complet și spulbera” economia Turciei, dacă intervenția merge prea departe.

Decizia președintelui american de a retrage militari din zona respectivă a fost catalogată de președinte drept îndeplinirea unei promisiuni de campanie de a se retrage dintr-un „război fără sfârșit” în Orientul Mijlociu. Critici ai măsurii - inclusiv republicani - au afirmat că SUA sacrifică un aliat și că își subminează propria credibilitate, mai scrie AP.

"Rugați-vă pentru aliații noștri kurzi care au fost abandonați rușinos de administrația Trump", a scris senatorul republican Lindsey Graham pe Twitter. "Voi face eforturi în Congres pentru ca Erdogan să plătească foarte scump", a adăugat senatorul, în general un susținător apropiat al lui Donald Trump.

În context, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, într-o discuție cu europarlamentari că „fac apel la Turcia, precum și la alți actori, să acționeze cu reținere și să oprească operațiunile”.

Juncker, deși a admis că Turcia are îngrijorări privind securitatea frontierei sale, a adăugat că „dacă planul turcesc presupune crearea unei așa-zise zone sigure, să nu se aștepte ca UE să plătească vreo parte din ea”.

UE acordă Turciei 6 miliarde de euro pentru a ajuta țara să facă față valului de refugiați din Siria - în prezent 4 milioane de oameni pe teritori turcesc - în schimbul blocării accesului acestora către Europa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG