Linkuri accesibilitate

Accident la mina Uricani. Doi oameni, sub tone de dărâmături, căutați de cinci ore


Accident la mina Uricani
Accident la mina Uricani

Doi bărbați de 31 și 41 de ani au fost surprinși miercuri de prăbușirea unui turn de extracţie de la Mina Uricani (Hunedoara).

Tone de moloz au căzut peste o autobasculantă și un excavator în care se aflau cei doi muncitori care lucrau la ecologizarea minei.

Conform primarului orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, muncitorii pregăteau o lucrare de pușcare pentru dărâmarea turnului, programată pentru joi, scrie Jurnalul Văii Jiului.

La fața locului se află echipaje de pompieri ale Detaşamentului Petroşani specializate în misiuni de salvare şi ajutor medical şi echipe ale Ambulanței Petrosani.

Într-o declarație dată pentru Europa liberă, maiorul Anemona Doda, de la ISU Hunedoara, a explicat că „cei doi muncitori, de 31 și 41 de ani, au fost prinși sub construcția surpată (turn de extracție - n.r.) de aproximativ cinci ore și 40 de pompieri de la detașamentul Petroșani acționează pentru identificarea locului în care au fost prinși cei doi, pentru a ajunge la ei și a-i extrage. Încă se intervine pentru că este o mare cantitate de moloz”.

Maiorul Doda a explicat că intervenția este dificilă pentru că „zona este foarte periculoasă și pentru salvatori. Nu poți să pătrunzi pur și simplu acolo și să ​îndepărtezi niște materiale și să riști să te strivească”.

Identificarea locului în care au fost prinși cei doi muncitori se face atât cu ajutorul camerelor de termoviziune dintr-un container multi-risc aflat în dotarea pompierilor, cât și cu ajutorul unei echipe de trei câini de căutare-salvare, care se va suplimenta cu încă doi, antrenați special pentru căutarea sub dărâmături, a mai declarat sursa citată.

Unul dintre câini este al ISU Hunedoara, unul al Salvamont Hunedoara, iar ceilalți sunt ai asociației Transilvania cu care ISU are un protocol pentru colaborare în astfel de situații, asociație din care fac parte și doi angajați ai ISU, unul de la resurse umane și unul de la detașamentul din Orăștie, care în timpul liber sunt voluntari ai asociației, a mai spus maiorul Anemona Doda.

XS
SM
MD
LG