Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: O treime din teritoriul Ucrainei, nesigură din cauza minelor și a muniției neexplodate


Șase milioane de ucraineni sunt în pericol din cauza câmpurilor de mine și a muniției neexplodate.
Șase milioane de ucraineni sunt în pericol din cauza câmpurilor de mine și a muniției neexplodate.

Minele și muniția neexplodate fac ca aproape o treime din teritoriul Ucrainei să fie nesigură. Declarația a fost făcută de președintele Volodimir Zelenski, sâmbătă seara. Șase milioane de oameni sunt în pericol. Mai multe țări s-au angajat să contribuie la efortul de securizare a teritoriului.

Deminarea și eliminarea elementelor de muniție neexplodată de pe teritoriul ucrainean au fost și tema unei conferințe de două zile, de la Zagreb, capitala Croației, de săptămâna trecută. La conferință au participat peste 40 de țări și organizații internaționale, care au promis că vor aloca aproape 500 de milioane de euro pentru această acțiune.

Cabinetul de miniștri ucrainean a anunțat, de asemenea, pe 10 octombrie, că Ucraina și Croația au semnat și un acord bilateral privind operațiunile de deminare. Croația a contribuit deja cu un milion de euro pentru deminare.

Aproximativ 250 de persoane au fost ucise până acum de minele din Ucraina, iar peste 500 au fost rănite, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal pe 9 octombrie. Alte șase milioane sunt probabil amenințate.

În discursul său, de seara trecută, Zelenskyi le-a mulțumit și partenerilor internaționali, Regatului Unit, Norvegiei, Spaniei, Republicii Cehe, Finlandei, Germaniei, Danemarcei și Țărilor de Jos, pentru că au anunțat livrarea de noi pachete de arme.

Au fost înregistrate progrese în ceea ce privește coaliția F-16, a adăugat Zelensky, mulțumind SUA, Țărilor de Jos și Danemarcei.

sursa: https://kyivindependent.com/

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG