Linkuri accesibilitate

Ucraina a arestat o navă rusească în Portul Ismail, de pe granița dunăreană româno-ucraineană


Petrolierul rusesc, redenumit Nika Spirit, sechestrat de Ucraina în Portul Ismail. Nava se numea Neyma în timpul incidentului din Strâmtoarea Kerci, când trei nave militare ucrainene au fost reținute, cu tot cu echipaj, de Rusia.

Serviciile de securitate din Ucraina au sechestrat în Portul Ismail, de pe brațul Chilia al Deltei Dunării, nava rusească Neyma, care a fost implicată în incidentul din strâmtoarea Kerch, din luna noiembrie a anului trecut, potrivit serviciului în limba ucraineană al Radio Europa Liberă.

Informația a fost publicată în Ucraina de serviciul național de securitate, care a prezentat și o fotografie din Portul Ismail cu nava sechestrată, căreia i-a fost schimbată denumirea din timpul conflictului de anul trecut. Portul este cel mai mare din Delta Dunării, pe brațul Chilia, pe care se află granița româno-ucraineană.

Autoritățile de la Kiev spun că nava, care acum se numește Nika Spirit, a fost identificată după numărul de înregistrare al Organizației Maritime Internaționale.

La Moscova, Ministerul de Externe, a amenințat, într-o declarație de presă citată de Reuters, că „vor fi consecințe neîntârziate în cazul în care echipajul navei rusești sechestrate va fi reținut”.

Paza de Coastă din Rusia a sechestrat în noiembrie nave militare ucrainene, în Strâmtoarea Kerci, la intrarea în Marea Neagră. Douăzeci şi patru de militari ucraineni se află de atunci în custodia autorităţilor ruse.

Kievul consideră incidentul din strâmtoarea Kerci un act de agresiune și îi numește pe marinarii captivi „prizonieri de război”. Poziția Ucrainei a fost susținută de SUA, NATO, precum și de Uniunea Europeană.​

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG