Linkuri accesibilitate

Ucraina a cerut extrădarea mercenarilor ruși reținuți în Belarus


32 de presupuși mercenari ruși au fost arestați săptămâna aceasta de poliția din Belarus, la un sanatoriu, membri ai companiei militare Vagner, pentru care Moscova a cerut eliberarea spunând că aceștia ar fi în tranzit și că se îndreaptă spre Turcia.

Televiziunea de stat Belaruskaja Tele-Radio a difuzat momentul arestării, care s-a produs în apropierea capitalei Minsk, pe 29 iulie.

Kievul a anunțat că va cere extrădarea lor.

Autoritățile din Belarus au deschis o anchetă împotriva celor 33 de antreprenori ruși de la Vagner care au fost reținuți la începutul acestei săptămâni.

Autoritățile îi acuză că vor să destabilizeze țara înaintea alegerilor prezidențiale din 9 august.

Moscova a respins vehement acuzațiile Minskului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că cei 33 de bărbați erau în tranzit către Istanbul înainte de a zbura într-o „țară terță”.

„Șederea lor nu are legătură nici cu Belarus, nici cu problemele sale interne”, a spus Peskov reporterilor, solicitând eliberarea lor.

Între timp, Parchetul General al Ucrainei a declarat că Kievul va cere Belarusului să-i predea pe 28 dintre ei, acuzați că au luptat alături de separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei. Printre cei 28 se află și nouă cetățeni ucraineni.

Din aprilie 2014, 13.200 de persoane au fost ucise în luptele dintre forțele armate ale Ucrainei și separatiștii din regiunile estice ucrainene Donețk și Luhansk.

Grupul Vagner este o organizație paramilitară rusă despre care se crede că este condusă de Evgheni Prigojin, un influent om de afaceri rus, apropiat al președintelui Vladimir Putin. Luptătorii săi s-au implicat în conflicte din Ucraina, Siria, Libia și Africa.

Șeful Consiliului de Securitate din Belarus, Andrei Raukou, a declarat pe 30 iulie că „până la 200 de combatanți” sunt în continuare în libertate în Belarus și că eforturile pentru localizarea acestora continuă.

Votul prezidențial din 9 august se anunță a fi o cursă foarte dură pentru Aleksandr Lukașenko, un lider autoritar aflat la putere din 1994, în a cărui campanie au fost arestate sute de persoane, inclusiv jurnaliști, bloggeri și activiști politici, pentru anihilarea a doi potențiali candidați.

Într-o declarație din 30 iulie, Human Rights Watch (HRW) a anunțat că, din mai până în iulie, poliția din Belarus a arestat cel puțin 1.100 de persoane care au protestat pașnic pentru alegeri libere.

Aproape 200 de persoane au fost condamnate la închisoare până la 15 zile iar peste 300 au fost amendate, a declarat grupul pentru drepturile omului din New York, care a cerut comunității internaționale să nu ignore o încălcare atât de gravă a drepturile omului.

XS
SM
MD
LG