Linkuri accesibilitate

Finală suprarealistă la Kiev înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale


Dezbaterea finală a alegerilor prezidențiale din Ucraina s-a desfășurat pe stadionul olimpic din Kiev
Dezbaterea finală a alegerilor prezidențiale din Ucraina s-a desfășurat pe stadionul olimpic din Kiev

Cei doi candidați prezidențiali din Ucraina s-au ciocnit as​eară într-o epică înfruntare pe stadionul din Kiev, în fața a zeci de mii de susținători care au aplaudat, în vreme ce candidații abordau în ritm rapid toate temele esențiale, de la economie și înalta corupție, până la războiul împotriva separatiștilor sprijiniți de Rusia în estul țării.

Pentru fostul președinte Petro Poroșenko, cu mult în urma actorului Volodimir Zelenski în sondaje, aceasta era ultima lui șansă de a câștiga un impuls suplimentar înainte de runda a doua, din 21 aprilie.

Petro Poroșenko, acuzat că este președintele bogat al unei țări sărace, este cotat al doilea în sondaje
Petro Poroșenko, acuzat că este președintele bogat al unei țări sărace, este cotat al doilea în sondaje

Înfruntarea a fost doar ultimul capitol dintr-o campanie electorală care l-a opus pe Poroșenko, un magnat proprietar al unei companii de producție a bomboanelor de ciocolată, împotriva lui Zelenski, un actor comic al cărui singurul rol important a fost acela de a juca un președinte fictiv într-un sitcom la TV.

Mii de suporteri ai ambilor candidați - mulți cu steaguri ucrainene galbene și albastre drapate peste umeri- au stat strânși pe stadion, suporterii pentru fiecare parte încercând să-l încurce pe candidatul celeilalte părți, prin întrebări și apeluri patriotice înflăcărate.

-- "Am realizat mai mult în timpul președinției mele decât s-a făcut în toată perioada post-independență", a spus Poroșenko.
-- Haideți să îi aplaudăm pe oamenii care au fost aduși cu autocarele, începuse ironic Zelenski. "Nu sunt un politician, sunt doar un om simplu care a venit să spargă sistemul. Sunt rezultatul greșelilor dumneavoastră, domnule Poroșenko", a mai spus el, atacându-l pe Poroșenko pentru bogăția sa.
Zelesnki a mai spus: -- Cum e posibil să trăim într-una din cele mai sărace țări din lume, condusă de unul din cei mai bogați oameni?

Televiziunile din Rusia au transmis extensiv evenimentul.

-- "Poporul ucrainean are dreptul să știe exact ce va face un candidat la președinția unei țări în război, cum să învingă dușmanul și să nu răspândească falsurile rusești", a spus spus Poroșenko, care a urmat: -- "Întrebarea adversarului meu arată o incompetență totală. Pune morții din Donbas pe seama conducerii armatei. Când am preluat președinția în 2014, nu puteți imagina starea țării. Fără buget, fără armată, fără arme. Nu era vina armatei noastre, ci a lui Putin. Iar dumneata faci glume despre Ucraina."

Volodimir Zelenski, acuzat că are legături cu afaceriști ruși, actor care a jucat în sitcomuri politice, este favorit în sondaje pentru președinție
Volodimir Zelenski, acuzat că are legături cu afaceriști ruși, actor care a jucat în sitcomuri politice, este favorit în sondaje pentru președinție

Zelenski a spus: "Când veți apărea în fața unui judecător, o să aveți îndrăzneala să spuneți că e o persecuție politică?", iar când Poroșenko a zis: "Eu întreb despre viitor, unde vom fi peste cinci ani?" Zelenski a înlănțuit, cu har actoricesc: -- "Nu sunt procuror, nu știu unde vom fi. Dar veți avea de-a face cu unul."
Rusofonii din Ucraina speră că Zelenski, un vorbitor de limbă rusă, care a fost criticat pentru că nu vorbește mai multă ucraineană pe traseul campaniei, va anula cotele de limbă ucraineană instituite de Poroșenko.
Sondajele de opinie sugerează că Zelenski ar putea să aducă o înfrângere devastatoare lui Poroșenko și să devină al șaselea președinte al Ucrainei de la independență încoace.

Zelenski a câștigat prima rundă de alegeri pe 31 martie, cu 30% din voturi, față de 16% pentru Poroșenko.
Zelesnki e suspectat că ar avea o alianță cu Igor Kolomoiski, un om de afaceri aflat în rivalitate cu Poroșenko și care deține postul de televiziune unde Zelenski își prezintă show-urile și filmele. Kolomoiski trăiește exilat în Israel și are legături cu Rusia.

În tulburea lume a oligarhilor din Ucraina, Igor Kolomoiski, omul care îl sprijină pe Zelenski, ocupă un loc aparte. Dușman personal al președintelui Petro Poroșenko, el e considerat a se afla în spatele ascensiunii vertiginoase a lui Zelenski.

Zelenski a câștigat prima rundă în ciuda faptului că jurnaliștii ucraineni au descoperit că el posedă o vilă de 15 camere în Italia, pe care nu a pus-o în declarația publică a averii sale. Zelenski a plătit unei companii italiene 3,8 milioane de euro în anul 2017 pentru acea vilă de lux, de 600 de metri pe plaja din Forte dei Marmi.

Orașul de pe litoralul toscan a fost numit “colonia Moscovei" din Italia de către unele mass-media rusești, pentru că e o destinație favorită a unor oligarhi ruși, precum Oleg Deripaska și Roman Abramovici.

Miza alegerilor din Ucraina rămâne foarte ridicată pentru întreaga Europă. Ucraina este o țară de tranzit pentru gazul rusesc. UE importă majoritatea gazelor naturale consumate.

XS
SM
MD
LG