Linkuri accesibilitate

Anchete anticorupție împotriva fostului șef de campanie al lui Zelenski și a unui fost ministru de interne


Igor Kolomoiskîi, unul dintre cei mai bogați bărbați ai Ucrainei, a fost inculpat de SUA și i-a fost revocată cetățenia ucraineană anul trecut de către președintele Volodimir Zelenski, căruia i-a fost șef de campanie la alegerile prezidențiale din 2019.
Igor Kolomoiskîi, unul dintre cei mai bogați bărbați ai Ucrainei, a fost inculpat de SUA și i-a fost revocată cetățenia ucraineană anul trecut de către președintele Volodimir Zelenski, căruia i-a fost șef de campanie la alegerile prezidențiale din 2019.

Actualizare: Șefa autorității fiscale de la Kiev a fost acuzată de o fraudă de milioane de dolari după o percheziție la una dintre cele patru case ale ei. Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei (SBI) a declarat că șeful interimar al inspectoratului, fără să-i dea numele, a abuzat de „puterea și poziția sa oficială”, împreună cu alți membri ai autorității.

***

Două percheziții anticorupție au fost făcute miercuri dimineață de serviciul de securitate al Ucrainei la domiciliile oligarhului Igor Kolomoiskîi și fostului ministru de interne Arsen Avakov într-o anchetă despre care presa ucraineană spune că privește posibile infracțiuni financiare.

„Casa omului de afaceri Kolomoiskîi este percheziționată, a declarat pentru radioul de stat o sursă din SBU - Serviciul de Securitate ucrainean. Mai multe publicații ucrainene au scris că ancheta se referă la companiile „Ukrtatnafta” și „Ukrnafta”. Este vorba despre risipa de produse petroliere în valoare de 40 de miliarde de grivne (1 grivnă = 0,03 euro - n.r.) și sustragerea de la plățile vamale. Încercăm să obținem detalii și comentarii de la Kolomoisky”, a transmis radioul național, Suspilne, citat de The Guardian.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) nu a răspuns la solicitarea Reuters de comentarii, iar Kolomoiskîi nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Un înalt oficial al partidului de guvernare a confirmat percheziția la domiciliul lui Kolomoiski și la cel al unui fost ministru de interne, dar nu a precizat motivul percheziției.

Kolomoiskîi, unul dintre cei mai bogați bărbați ai Ucrainei, a fost inculpat de SUA și i-a fost revocată cetățenia ucraineană anul trecut de către președintele Volodimir Zelenski. El deține unul dintre cele mai influente canale de televiziune din Ucraina și i-a fost șef de campanie lui Zelenski la alegerile din 2019.

Fotografiile care circulă pe rețelele de socializare îl arată pe Kolomoiskîi în trening, privind în prezența unui ofițer SBU în interiorul unei case mari de lemn.

Recent, Volodimir Zelenski a lansat o campanie anticorupție împotriva oligarhilor ucraineni.

Avakov a fost ministru de interne din 2014 până în 2021. El a spus într-o declarație pentru Suspilne că perchezițiile s-au referit la cazul prăbușirii elicopterului din Brovary și că perchezițiile au fost efectuate la mai multe adrese.

„Ne-am uitat la contractele cu elicopterele Airbus vechi de șase ani. Desigur, nu s-a găsit nimic. Contractele au fost aprobate de guvern și parlament. S-au comportat corect”, a declarat el pentru radiodifuzorul național.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG