Linkuri accesibilitate

Ucraina anunță un „coridor umanitar" pentru navele blocate în porturile de la Marea Neagră


O nava cargo sub pavilion turcesc iese din portul Odesa, pe 16 iulie 2023.
O nava cargo sub pavilion turcesc iese din portul Odesa, pe 16 iulie 2023.

Ucraina a anunțat un „coridor umanitar" în Marea Neagră pentru eliberarea navele de marfă blocate în porturi. Observatorii spun că inițiativa este una riscantă. Inițiativa face parte din eforturile Ucrainei de a găsi rute alternative de transport, după ce Rusia a ieșit din acordul cerealelor.

Navele vor putea să folosească ruta în câteva zile, a anunțat un purtător de cuvânt al marinei ucrainene.

„Coridorul va fi foarte transparent, vom pune camere pe nave și va exista o transmisiune care să arate că aceasta este o misiune pur umanitară și nu are scop militar”, a spus el.

Cel puțin la început, coridorul ar fi destinat navele container care au fost blocate în porturile ucrainene de la invazia din februarie 2022 și nu au beneficiat de acordul cerealelor.

Amenințarea militară din Rusia și minele plasate în mare reprezintă înșă un risc important.

Observatorii spun că inițiativa va fi un test pentru capacitatea Kievului de a redeschide căi maritime într-un moment în care Rusia încearcă să blocheze activitatea porturilor ucrainene.

Surse din sectoarele transport maritim și asigurările maritime citate de Reuters au spus că riscurile de la adresa securității navelor și echipajelor sunt mari.

„Asigurătorii și băncile lor de sprijin vor trebui să fie de acord și ar putea spune că nu le plac riscurile", a declarat o sursa din domeniul asigurărilor.

„Posibilitatea deceselor mai multor navigatori (în cazul în care o navă este lovită) nu a fost abordată, așa că aceasta este o altă întrebare majoră", a spus o altă sursă, din industria navală.

Aproximativ 60 de nave comerciale au fost blocate în porturile ucrainene de la invazia Rusiei. Statutul lor a rămas nerezolvat de acordul care a permis reluarea exporturilor de cereale începând cu luna iulie, 2023.

De când a abandonat acordul privind cerealele, Rusia a declarat că va trata orice nave care se apropie de porturile ucrainene ca potențiale nave militare, iar țările lor de pavilion ca combatanți de partea ucraineană. Kievul a răspuns cu o amenințare similară navelor care se apropie de porturile rusești sau ucrainene deținute de Rusia.

Rutele de export ale cerealelor Ucrainene vor fi discutate astăzi la Galați. Ambasada SUA la București numește această întâlnire „crucială”:

„Într-o întâlnire crucială, care va avea loc la Galaţi, România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite îşi vor uni forţele, în urma ieşirii dure a Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră", transmite Ambasada SUA.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG