Linkuri accesibilitate

Ucraina a fost atacată cu 40 de rachete şi drone ruseşti. Noul ministru francez de Externe, într-o vizită surpriză la Kiev


Noul ministru francez de Externe, Stephane Sejourne, a mers într-o vizită surpriză la Kiev.
Noul ministru francez de Externe, Stephane Sejourne, a mers într-o vizită surpriză la Kiev.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 37 de rachete şi trei drone. Doar opt rachete au fost doborâte, se arată într-o declaraţie pe reţelele de socializare.

Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene a declarat la începutul acestei săptămâni că Ucraina suferă acum de un deficit de rachete de apărare aeriană.

Majoritatea tipurilor de rachete folosite peste noapte au fost balistice extrem de rapide, au spus forţele aeriene. Acestea sunt mult mai greu de doborât.

„Trebuie remarcat că peste 20 dintre toate (armele) enumerate, care nu au fost incluse în numărul celor doborâte, nu şi-au atins ţinta ca urmare a contramăsurilor active prin război electronic”, se arată într-un comunicat al forţelor aeriene. Nu au existat detalii cu privire la ţintele atacului.

Apărarea antiaeriană a doborât rachete ruseşti în cel puţin cinci regiuni din Ucraina, potrivit oficialilor locali din acele provincii.

Armata rusă a declarat sâmbătă că a lovit fabrici de armament în Ucraina în timpul nopţii trecute, asigurând că şi-a atins „toate" ţintele, în timp ce Kievul a anunţat anterior că Rusia a lansat 40 de rachete şi drone în acest atac, informează France Presse.

Ministerul rus al Apărării a precizat că a lovit, în special cu dispozitive hipersonice Kinjal, instalaţii ale „complexului militar-industrial" ucrainean de fabricare a obuzelor, prafului de puşcă şi dronelor.

Sâmbătă, noul ministru francez de externe, Stephane Sejourne, într-o vizită surpriză, a încercat să asigure Kievul că poate conta pe sprijinul Parisului și că Ucraina va rămâne „prioritatea Franței”, în timp ce continuă să lupte cu invazia rusă.

„Ucraina este și va rămâne prioritatea Franței. Apărarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional se joacă în Ucraina”, a declarat el într-o conferință de presă la Kiev alături de omologul său, Dmytro Kuleba, pe 13 ianuarie.

„Rusia speră că Ucraina și susținătorii săi se vor obosi înainte să o facă. Nu ne vom slăbi. Acesta este mesajul pe care îl port aici ucrainenilor. Determinarea noastră este intactă”, a spus Sejourne, care făcea prima călătorie în străinătate de când a fost numit în această funcție pe 11 ianuarie.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG