Linkuri accesibilitate

Noi atacuri în Ucraina și în Belgorod. Ce s-a întâmplat în ultimele trei zile de război al Rusiei contra Ucrainei


Un bărbat merge printr-o piață municipală distrusă de o lovitură militară rusă, în orașul de graniță Vovchansk. 4 iunie 2023

Armata ucraineană spune că noi lupte au avut loc în estul și sudul Ucrainei în ultimele 24 de ore.

Au fost raportate de asemenea mai multe incursiuni din Ucraina în regiunea Belgorod a Rusiei, în timp ce Kievul a spus că a dejucat o tentativă de infiltrare a „sabotorilor” ruși în regiunea Harkov.

Apărătorii ucraineni au respins 29 de atacuri ale Rusiei asupra pozițiilor lor din estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, în timp ce luptele au continuat în est și sud, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la începutul zilei de luni, 5 iunie.

Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive fără succes în regiunile Harkov, Lugansk și Donețk, folosind fără discernământ atacuri aeriene și de artilerie împotriva țintelor militare și civile, a spus armata ucraineană.

Luptele au continuat în regiunile de sud, parțial ocupate de ruși, Zaporojie și Herson, se mai arată în comunicat.

Generalul Oleksandr Syrskiy, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, a declarat pe 5 iunie că armata ucraineană a continuat să avanseze lângă Bahmut, orașul care a fost epicentrul bătăliei de luni de zile pentru controlul regiunii Donețk a Ucrainei.

„Continuăm să mergem înainte”, a scris Syrskiy pe Telegram.

Luni, Ministerul rus al Apărării a declarat că a zădărnicit o contraofensivă „majoră” ucraineană în sudul Donețkului și a susținut că a ucis sute de trupe ucrainene.

Ministerul a spus că armata ucraineană a atacat cu șase batalioane mecanizate și două de tancuri în sudul Donețkului, dar atacul „nu a avut succes”. Kievul a infirmat atacul.

Ministerul rus al Apărării a declarat la sfârşitul zilei de 4 iunie că forţele sale au reuşit să respingă încercarea unui „grup de sabotaj şi recunoaştere a teroriştilor ucraineni” de a intra în aşezarea Novaya Tavolzhanka din regiunea Belgorod a Rusiei, lângă graniţa cu Ucraina.

"O lovitură de artilerie a fost efectuată asupra inamicului. Inamicul a fost dispersat și s-a retras", a spus Ministerul într-un comunicat de duminică, 4 iunie.

Armata ucraineană a declarat, luni, că forțele sale au detectat și respins o încercare a Rusiei de a se infiltra într-un grup de „sabotaj și recunoaștere” în regiunea de est a Harkov.

„Pe direcțiile Siverskiy și Slobozhanskiy, în ultima zi, inamicul a făcut o încercare nereușită de a pătrunde la granița de stat a Ucrainei în zona așezării Zelene din regiunea Harkov”, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat.

Regiunea Harkov se învecinează cu regiunea Belgorod a Rusiei, unde au fost semnalate lupte în mod repetat în ultimele zile.

Pe 4 iunie, se pare că au izbucnit noi bătălii pe partea rusă a graniței cu Ucraina, iar luptătorii anti-Kremlin au spus că au capturat mai mulți soldați ruși și i-au predat la Kiev, după ce guvernatorul regiunii Belgorod nu s-a prezentat la negocierile privind un schimb de prizonieri.

Vyacheslav Gladkov, guvernatorul Belgorodului, a recunoscut că au loc lupte în regiunea sa, care se învecinează cu Ucraina, și că unii soldați au fost luați prizonieri de luptătorii ruși pro-ucraineni.

El a promis să se întâlnească cu luptătorii din apropierea graniței și a spus că va „garanta securitatea” pentru a discuta un schimb de prizonieri. Dar luptătorii anti-Kremlin au spus că guvernatorul nu a sosit niciodată și că predau prizonierii guvernului ucrainean.

Evoluțiile nu au putut fi verificate imediat în mod independent. Auto-numitul Corp de Voluntari Rusi (RVC) a lansat o declarație pe Telegram în care a afirmat și a arătat un videoclip cu ceea ce păreau a fi 10-12 soldați ruși ținuți captivi, inclusiv doi care se aflau pe paturi de spital.

Acțiunea militară din interiorul Rusiei are loc la două săptămâni după ce RVC și un alt grup, Legiunea Rusia Liberă, au făcut o incursiune transfrontalieră uimitoare, atacând forțele ruse în orașele și satele din regiunea Belgorod. Ucraina a negat că se află în spatele atacurilor.

Pe 4 iunie, oficialii ucraineni au declarat că un copil de 2 ani a fost ucis într-un atac aerian rusesc asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei, în timp ce apărarea antiaeriană din capitala Kiev a respins un val de drone și rachete rusești.

În urma loviturii militare ruse de pe 3 iunie asupra unui cartier rezidențial din Dnipro au fost 22 de persoane rănite -- inclusiv cinci copii -- potrivit Serhiy Lysak, șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk.

Relatare realizată cu ajutorul informațiilor preluate de pe Reuters și AFP.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG