Linkuri accesibilitate

Ucraina comemorează 79 de ani de la deportările tătarilor din Crimeea în epoca lui Stalin


 Președintele Volodimir Zelenski a purtat o „vîșîvanka” tradițională, o tunică brodată ucraineană, pentru declarația sa din 18 mai, data la care Ucraina marchează cea de-a 79-a aniversare a deportării tătarilor din Crimeea în Asia Centrală din epoca lui Stalin.
Președintele Volodimir Zelenski a purtat o „vîșîvanka” tradițională, o tunică brodată ucraineană, pentru declarația sa din 18 mai, data la care Ucraina marchează cea de-a 79-a aniversare a deportării tătarilor din Crimeea în Asia Centrală din epoca lui Stalin.

Ucraina a marcat pe 18 mai împlinirea a 79 de ani de la deportarea tătarilor din Crimeea în Asia Centrală, în perioada stalinistă. Data cunoscută în Ucraina drept Ziua Comemorarii Victimelor Genocidului tătarilor din Crimeea a coincis anul acesta cu Ziua Vîșîvanka.

Vîșîvanka este o tunică ucraineană împodobită cu broderii tradiționale, care a devenit un simbol al patriotismului și al rezistenței la agresiunea Rusiei.

Ziua Vîșîvanka este marcată în a treia joi a lunii mai în fiecare an.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că ziua de comemorare a tătarilor din Crimeea arată că aceștia „au supraviețuit deportării și vor trăi liberi” după ce Crimeea ocupată de ruși va reveni sub controlul Ucrainei.

„Astăzi, port o vîșîvanka brodată cu ornamente care simbolizează unitatea popoarelor ucrainene și tătarilor din Crimeea. Acestea sunt simboluri ale puterii noastre și ale voinței noastre de a trăi în patria noastră", a spus Zelenski.

Refat Ciubarov, președintele organismului autonom al tătarilor din Crimeea Mejlis, a declarat pentru RFE/RL că, după ce guvernul sovietic a deportat tătarii din Crimeea în Asia Centrală în 1944, Crimeea și-a pierdut statutul legal de republică autonomă și a fost transformată într-o oblast, o regiune obișnuită, ca oricare alta din Uniunea Sovietică, pentru că indigenii din peninsula au fost forțați să iasă.

După moartea dictatorului sovietic Iosif Visarionovici Stalin în 1953, în timpul așa-zisului dezgheț din perioada lui Nikita Hrușciov, spre deosebire de alte grupuri etnice deportate de guvernul sovietic în Asia Centrală și Siberia, tătarii din Crimeea, turcii mesheți, germanii și coreenii nu au avut voie să se întoarcă pe pământurile lor natale.

Abia în urma reformelor lui Mihail Gorbaciov de la sfârșitul anilor 1980, tătarii din Crimeea au început să se întoarcă în număr mare în Crimeea, într-o migrație care a avut loc fără permisiunea autorităților.

Ciubarov și-a exprimat speranța că, după înfrângerea invaziei neprovocate a Rusiei, Kievul va găsi o soluție în ceea ce privește statutul juridic al Crimeei, care ar trebui să fie o regiune autonomă în cadrul Ucrainei.

„Sunt sigur că națiunea ucraineană care a consolidat în jurul său toate popoarele indigene și minoritățile etnice care locuiesc în Ucraina, transformându-le într-o singură națiune politică, va fi întotdeauna capabilă să găsească acum soluții care să corespundă pe deplin legilor internaționale și să contribuie la dezvoltarea democratică. al Ucrainei independente”, a spus Ciubarov.

Anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova în 2014 a primit opoziția majorității tătarilor din Crimeea, care sunt acum o minoritate considerabilă în regiune.

XS
SM
MD
LG