Linkuri accesibilitate

Marea Britanie: Forțele ucrainene au străpuns liniile de apărare ale Rusiei în unele zone


Bombardamentele ruse au continuat în Herson (estul Ucrainei) în ciuda situației disperate a localnicilor amenințați de inundațiile cauzate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka. 9 iunie 2023

Ministerul Apărării din Marea Britanie transmite în informarea zilnică cu privire la evoluția războiului împotriva Ucrainei că în ultimele 48 de ore au avut loc operațiuni „importante” ale forțelor ucrainene în sudul și estul țării.

În unele zone, forțele ucrainene ar fi reușit, probabil, să străpungă prima linie a apărării ruse, în altele, progresele ar fi fost mai reduse.

Performanțele Rusiei au fost „amestecate”, estimează experții britanici: „Unele unități desfășoară probabil operațiuni de apărare de manevră credibile, în timp ce altele s-au retras într-o oarecare dezordine, pe fondul relatărilor tot mai dese privind victimele rusești în timp ce se retrag prin propriile câmpuri minate”.

Forțele aeriene ale Rusiei au fost mai active decât de obicei în sudul Ucrainei, mai arată Ministerul britanic al Apărării, dar e neclar dacă atacurile aeriene tactice au fost eficiente.

Tot în sud, au continuat evacuările populației în urma inundațiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka. În noapte de 9 spre 10 iunie, apele s-au retras în unele zone, dar au crescut în altele.

Peste 10.000 de locuitori ai unei regiuni aflate în aval de orașul Herson ar fi fost izolați de restul Ucrainei, în urma extinderii inundațiilor.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG