Linkuri accesibilitate

Ucraina sărbătorește pentru prima dată Crăciunul pe 25 decembrie, după calendarul folosit de Occident, nu după cel folosit de Moscova


Tetiana (40 de ani) inspectează apartamentul în ruine, după un atac cu drone asupra unei clădiri rezidențiale din Kiev, Ucraina, 22 decembrie 2023
Tetiana (40 de ani) inspectează apartamentul în ruine, după un atac cu drone asupra unei clădiri rezidențiale din Kiev, Ucraina, 22 decembrie 2023

În timp ce războiul nemilos pornit de Rusia împotriva Ucrainei continuă să facă victime, Kievul face încă un gest prin care să se desprindă total de Moscova și să se apropie de Occident. Schimbă data Crăciunului de pe 7 ianuarie pe 25 decembrie.

Pentru prima dată din 1917, Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie și nu pe 7 ianuarie, după calendarul pe care îl folosește Rusia. Este un mesaj clar de a șterge total și ireversibil orice influență a Moscovei, scrie BBC.

Adoptarea calendarului gregorian, cel folosit de Occident, în detrimentul celui iulian, este și un simbol al eforturilor Ucrainei de a se alinia Vestului, în contextul dorinței Kievului de a adera la Uniunea Europeană și de a convinge UE și SUA că are nevoie de finanțare pentru a nu ceda în fața Rusiei.

Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de muniții. Contraofensiva Kievului s-a oprit la începutul iernii, iar reprezentanții republicani din SUA - de departe cel mai mare susținător militar al Ucrainei - au fost reticenți în a finanța în continuare efortul de război al Ucrainei. Nici UE nu a căzut la un acord privind finanțarea așteptată de Kiev, după ce Ungaria s-a opus.

În tot acest timp, atacurile Rusiei continuă. Armata ucraineană spune că a doborât trei avioane de luptă rusești Su-34, vineri, în sudul țării, deasupra regiunii Herson, relatează BBC.

În discursul său de noapte de vineri, Volodimir Zelenski a spus că doborârea avioanelor îi va face pe piloții ruși care atacă ținte în Ucraina să conștientizeze că „niciunul dintre ei [nu va] rămâne nepedepsit”.

El a mai spus că a vorbit cu premierul olandez Mark Rutte despre livrarea viitoare a avioanelor F-16, precum și despre un nou pachet de sprijin al UE.

Armata rusă nu a făcut nicio mențiune despre incident.

Tot vineri, Ucraina a anunțat că a doborât 24 dintre cele 28 de drone Shahed lansate de Rusia într-un atac de noapte, în urma căruia au fost lovite clădiri rezidențiale din Kiev și un depozit de cereale din sud. Dronele au lovit trei etaje ale unui bloc din capitala Ucrainei, rănind două persoane și provocând pagube altor câteva clădiri rezidențiale, potrivit The Guardian.

  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG