Linkuri accesibilitate

Întreruperi de curent duminică în Ucraina după atacurile rusești


În fotografie, oameni din Kiev care se deplasează cu ajutorul unor dispozitive de iluminat, în preajma unui supermarket din Kiev, în urma unei pene de curent, în 16 mai 2024. Imagine cu caracter ilustrativ.
În fotografie, oameni din Kiev care se deplasează cu ajutorul unor dispozitive de iluminat, în preajma unui supermarket din Kiev, în urma unei pene de curent, în 16 mai 2024. Imagine cu caracter ilustrativ.

Autoritățile ucrainene au impus duminică întreruperi de furnizare a curentului electric în majoritatea regiunilor din țară, după atacurile rusești din ziua precedentă asupra infrastructurii de energie.

Opririle de furnizare a energiei electrice au fost în vigoare în aproape toate regiunile Ucrainei, cu excepția a trei dintre ele, transmite agenția Associated Press (AP). Măsurile vin după atacurile de sâmbătă cu drone și rachete asupra instalațiilor energetice, în urma cărora au fost rănite cel puțin 19 persoane.

Oopririle au afectat atât consumatorii industriali, cât și consumatorii casnici, a anunțat operatorul de rețea electrică de stat din Ucraina, Ukrenergo.

Atacurile constante ale forțelor rusești asupra rețelei electrice a Ucrainei din ultimele săptămâni au forțat guvernul să instituie întreruperi periodice de curent la nivel național.

Fără o apărare antiaeriană adecvată încât să contracareze atacurile și să permită reparații, problemele de aceste gen s-ar putea agrava, pe măsură ce nevoile vor crește de la sfârșitul verii și în special în iarna rece din regiune, remarcă AP.

Între cele mai semnificative lovituri rusești asupra infrastructurii de energie se nmără atacul asupra celei mai mari centrale termice din Kiev, respectiv un atac masiv din 8 mai asupra unor instalații de producție și transport a energiei electrice din mai multe regiuni.

După atacurile de sâmbătă asupra instalațiilor din mai multe regiuni - în special din Donețk (în Est), Zaporojie și Dnipropetrovsk (Sud-Est), Kirovohrad și Ivano-Frankivsk (în centrul țării) - forțele ucrainene au anunțat duminică că au doborât toate cele 25 de drone lansate de armata rusească.

Moscova a transmis, tot duminică, că a preluat controlul asupra satului Umanske din regiunea estică Donețk, parțial ocupată de ruși.

Ofensiva rusească s-a concentrat asupra regiunii Harkov, din nord-est, unde cel puțin cinci persoane au murit în urma unui atac asupra unui bloc de locuințe în noaptea de joi spre vineri.

Loviturile rusești par să testeze vigilența apărării ucrainene și mai la sud, în Donețk, respectiv în regiuni precum Sumî și Cernigov (Cernigău), mai notează agenția de presă.

Pe de altă parte, șase persoanr au fost rănite după bombardamente în orașul Shebekino din regiunea rusească Belgorod, la granița cu Ucraina, potrivit guvernatorului regional Vyacheslav Gladkov, citat de AP.

El a spus că un oficial local, șeful adjunct al districtului Korochansky, a fost ucis prin „detonarea muniției”, fără a oferi detalii.

De asemenea în regiunea Kursk trei persoane ar fi fost rănite după lansarea unui dispozitiv exploziv cu ajutorul unei drone, conform guvernatorului regional Alexei Smirnov.

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află la cea mai importantă reuniune de securitate din Asia, în Singapore, unde încearcă să strângă aliați pentru participarea la un summit de pace care va avea loc la mijlocul lunii mai.

Liderul de la Kiev a acuzat China - care nu participă la reuniunea din Singapore - că ajută Rusia să perturbe viitoarea întâlnire de pace.

XS
SM
MD
LG