Linkuri accesibilitate

Galerie foto | Rusia continuă atacurile în portul strategic Odesa, în ciuda acordului de la Istanbul

Acuzată de mai multe ori că folosește foametea ca armă de război, Rusia continuă să atace orașul port Odesa, în ciuda acordului de la Istanbul, care ar fi urmat să garanteze exportul cerealelor în condiții sigure.

Ultimul atac confirmat asupra orașului portuar Odesa a avut loc marți dimineață, după cel de sâmbătă, când portul a fost lovit cu rachete de croazieră Kalibr, conform Comandamentului Operațional „Sud” al Ucrainei.

Ministerul de Externe al Ucrainei a catalogat bombardarea Odesei drept un afront, un „scuipat în față”, la adresa secretarului general al NATO și la adresa președintelui Turciei, care au făcut eforturi pentru a se ajunge la un acord. Moscova a transmis că acordul nu îi interzice să își continue „operațiunea militară”.

Potrivit acordului semnat de Rusia și Ucraina, căpitanii ucraineni ai vaselor încărcate cu cereale ar urma să folosească „pasaje sigure”, cartografiate de Marina Ucrainei pentru a evita minele din Marea Neagră. Turcia ar fi responsabilă cu inspecția navelor, pentru a se asigura că nu sunt transportate arme către Ucraina.


XS
SM
MD
LG