Linkuri accesibilitate

Ucraina primește prima tranșă de 2,7 miliarde de dolari de la FMI


 Tranșa face parte dintr-un program de împrumut pe patru ani de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, parte a unui pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia țării în lupta cu invazia Rusiei.
Tranșa face parte dintr-un program de împrumut pe patru ani de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, parte a unui pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia țării în lupta cu invazia Rusiei.

Ucraina a primit prima tranșă de 2,7 miliarde de dolari în cadrul programului de facilități extinse de fonduri al Fondului Monetar Internațional (FMI), a declarat ministrul ucrainean de finanțe Serghei Marcenko.

FMI a declarat vineri că consiliul său executiv a aprobat un program de împrumut pe patru ani de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, parte a unui pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia țării în lupta cu invazia Rusiei.

Împrumutul este primul mare program convențional de finanțare aprobat de FMI pentru o țară implicată într-un război la scară largă.

Decizia a deschis calea pentru plata imediată a 2,7 miliarde de dolari către Kiev și cere Ucrainei să efectueze reforme ambițioase, în special în sectorul energetic, a spus Fondul într-un comunicat.

Și Casa Albă a anunțat luni că SUA vor trimite un nou pachet de asistență Ucrainei în această săptămână. „Ucraina încă luptă din greu pentru Bahmut și bătălia nu s-a încheiat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Producția economică a Ucrainei – PIB-ul – a scăzut cu 30% anul trecut, iar nivelurile sărăciei au crescut semnificativ.

Presiunea asupra cheltuielilor publice pentru a susține economia și pentru gestionarea efortului de război este considerabilă.

Războiul a avut „un impact umanitar oribil” asupra Ucrainei, a spus Gavin Gray, șeful misiunii FMI pentru țară, dar „continuă să aibă un impact devastator asupra economiei”.

„Autoritățile au reușit, totuși, să mențină stabilitatea macroeconomică și financiară, datorită sprijinului extern substanțial și a unei politici pricepute”, a spus Gray.

El a purtat discuții la Varșovia cu oficiali din Ucraina, invadată de Rusia pe 24 februarie anul trecut.

Programul a fost conceput în conformitate cu noua politică a fondului privind împrumuturile în condiții de incertitudine excepțional de mare și se așteptau asigurări puternice de finanțare de la donatori, inclusiv G7 și UE, a adăugat el.

SUA este cel mai mare acționar al FMI și a contribuit mai mult Ucrainei în ajutor și sprijin militar decât orice altă țară. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat: „Un program FMI ambițios și condiționat în mod corespunzător este esențial pentru a susține eforturile de reformă ale Ucrainei”.

Joe Biden a anunțat în febraurie un ajutor pentru Ucraina cu aproape jumătate de miliard de dolari în plus la cele 112 miliarde de dolari aprobate de Congres în 2022.

Aliații occidentali ai Ucrainei au trimis 65 de miliarde de euro ajutor militar pentru Ucraina, a spus secretarul general al NATO luni.

Jens Stoltenberg a făcut declarația în timp ce miniștrii de externe ai NATO se pregătesc să se întâlnească marți la Bruxelles pentru a discuta cum poate fi sporit sprijinul pentru Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG