Linkuri accesibilitate

Ucraina începe discuții cu SUA privind garanțiile de securitate pe care le poate primi până la intrarea în NATO


Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andri Ermak, spune că oficiali din mai multe țări vor discuta garanții de securitate pentru Ucraina și planul de pace al președintelui Zelenski.

Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andri Ermak, a anunțat pe Telegram că oficiali din mai multe țări se pregătesc să se întâlnească în Arabia Saudită pentru a discuta planul de pace al președintelui Zelenski pentru Ucraina, bazat pe plecarea tuturor trupelor rusești, potrivit Reuters.​

Ermak nu a precizat când va avea loc următoarea întâlnire, dar a spus că planul va fi discutat în trei etape, până la o întâlnire a șefilor de stat și de guvern.

Wall Street Journal a relatat pentru prima dată despre întâlnirea din Arabia Saudită care ar urma să aibă loc în perioada 5-6 august.

Discuțiile cu Statele Unite vin după ce țările din grupul G7 s-au angajat la summitul NATO din Lituania să pregătească și să ofere Ucrainei garanții de securitate.

„Începem discuțiile cu Statele Unite (în această săptămână)", a scris Ermak pe Telegram, transmite Reuters.

„Garanțiile de securitate pentru Ucraina vor fi obligații concrete, pe termen lung, care să asigure capacitatea Ucrainei de a învinge și de a restrânge agresiunea rusă în viitor."

El a adăugat că garanțiile „vor fi în vigoare până când Ucraina va obține aderarea la NATO".

Summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius a oferit sprijin Ucrainei în contracararea invaziei Rusiei. Individual, țări membre ale alianței au promis noi arme, dar nu a fost stabilită o dată pentru aderarea Ucrainei la NATO.

Membrii G7 au convenit ca fiecare națiune să negocieze bilateral acorduri privind garanții de securitate oferite Ucrainei și sprijin pentru consolidarea armatei.

Andri Ermak a mai spus că mai mult de 10 alte țări s-au alăturat declarației G7 și că Ucraina negociază termenii garanțiilor viitoare cu fiecare dintre ele.

Pe lângă apelul la retragerea trupelor rusești, planul de pace al lui Volodimir Zelenski mai prevede restabilirea granițelor Ucrainei de dinainte de război și repatrierea prizonierilor și a copiilor deportați.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG