Linkuri accesibilitate

Ucraina | Lupte crâncene în sudul și estul țării. Ucrainenii avansează în sud, rușii câștigă teren în est


Lupte crâncene au loc în estul și sudul Ucrainei.

Autoritățile militare din Ucraina au declarat duminică că trupele ruse avansează în patru zone din estul țării unde au loc „lupte crâncene", dar spun că forțele ucrainene câștigă teren în sudul țării, transmite AFP.

Ministrul adjunct al apărării, Ganna Maliar, a declarat că trupele ruse avansează lângă Avdiivka, Mariinka, Liman și Svatove.

„Lupte crâncene au loc peste tot", a scris Ganna Maliar pe rețelele de socializare, adăugând că „situația este destul de complicată".

Forțele ucrainene au făcut progrese treptate în contraofensiva lansată luna trecută, dar până acum nu au reușit să realizeze un avans major și au cerut aliaților occidentali să accelereze acordarea sprijinului militar promis.

Ganna Maliar a mai spus că trupele ucrainene avansează cu "succes parțial" pe flancul sudic al orașului Bahmut, în estul țării, și lângă Berdiansk și Melitopol, în sud.

Potrivit oficialului ucrainean, forțele ucrainene se confruntă cu o rezistență puternică a inamicului și avansează doar „treptat".

Cele mai recente evoluții de pe câmpul de luptă au loc după ce Rusia a lansat sâmbătă noapte primul atac cu drone asupra Kievului din ultimele 12 zile. Autoritățile ucrainene au declarat că toate dronele au fost doborâte.

Pe de altă parte, comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, s-a declarat frustrat de lentoarea livrărilor de armament din Occident, într-un interviu publicat vineri.

Comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi spune ca armele promise de Occident vin prea greu.
Comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi spune ca armele promise de Occident vin prea greu.

„Mă enervează că unii din Occident se plâng de începutul lent și progresul către mult așteptatul impuls împotriva forțelor de ocupație rusești”, a declarat el pentru Washington Post.

El s-a plâns, de asemenea, că Ucraina are doar o fracțiune din obuzele de artilerie pe care Rusia le trage.

"O mulțime de oameni mor în fiecare zi, foarte mulți. Doar pentru că nu a fost luată încă nicio decizie", a mai spus Zalujnîi.

Europa Liberă România este pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG