Linkuri accesibilitate

În timp ce în Ucraina bombardează civili, Putin sărbătorește pe stadion 8 ani de la invadarea Crimeei


Preşedintele rus Vladimir Putin a participat vineri la un spectacol grandios pe stadionul Lujniki din Moscova, iar în discursul său le-a spus zecilor de mii de spectatori că toate obiectivele Kremlinului vor fi atinse în Ucraina.
Preşedintele rus Vladimir Putin a participat vineri la un spectacol grandios pe stadionul Lujniki din Moscova, iar în discursul său le-a spus zecilor de mii de spectatori că toate obiectivele Kremlinului vor fi atinse în Ucraina.

Rusia a sărbătorit vineri invadarea Crimeei, anexată ilegal de la Ucraina în urmă cu opt ani, în martie 2014, printr-un concert grotesc cu pretenții de grandoare, organizat pe stadionul Liujniki, din Moscova, unde au fost circa 200.000 de oameni.

Mulți participanți la eveniment au declarat pentru BBC că lucrează în sectorul public și că angajatorii au făcut presiuni asupra lor ca să participe la eveniment.

Un bărbat care lucrează în metroul din Moscova a relatat că atât el cât și colegii lui au fost forțați să participe la miting.

Evenimentul a avut și un logo: „O lume fără nazism, pentru Rusia, pentru președinte!”

Președintele rus Vladimir Putin a salutat, de pe stadion, „operațiunea specială” din Ucraina, adică invadarea Ucrainei, bombardarea ei și masacrarea populației civile, în timp ce mii de ruși fluturau pe stadion steaguri rusești și bannere cu inscripția „Z”, simbolul invadării Ucrainei.

„Știm ce trebuie să facem, cum să facem și cu ce costuri. Și ne vom îndeplini absolut toate planurile", a declarat Putin.

Putin a spus că „operațiunea specială” a fost necesară pentru că Statele Unite s-au folosit de Ucraina pentru a amenința Rusia, iar Rusia a trebuit să-i apere de „genocid” pe vorbitorii de limbă rusă din Donbas.

Ucraina a spus, în repetate rânduri, prin liderii săi, că afirmațiile lui Putin privind genocidul împotriva populației de etnie rusă din Ucraina sunt o ficțiune menită a-i justifica invazia.

Vladimir Putin a spus că soldații care luptă în „operațiunea militară specială” din Ucraina au dovedit unitatea de nezdruncinat a Rusiei.

El a lăudat trupele ruse care au participat la „operațiunea sa specială”, despre care a spus că luptă pentru „valorile universale” ale tuturor rușilor.

El a citat din Evanghelia după Ioan spunând că nu există iubire mai mare decât să-ți dai sufletul pentru aproapele tău.

Cuvintele „noi nu-i abandonăm pe ai noștri” au fost înscrise pe ecranele din jurul stadionului.

„Cea mai bună confirmare este modul în care băieții noștri se luptă în timpul acestei operațiuni, umăr la umăr, se ajută unul pe altul, se sprijină și la nevoie se feresc de gloanțe cu trupurile, ca frații. O astfel de unitate nu o mai avem de mult", a spus el.

În timp ce bombele Rusiei continuau să cadă la doar câteva sute de kilometri în Ucraina, Putin se lăuda cu „destinul comun” al Rusiei și Crimeei și i-a lăudat pe cei din peninsulă pentru că au votat la referendum pentru a face parte din Rusia.

Precizăm că așa-zisul referendum a fost făcut în timp ce Crimeea se afla ocupată de trupele ruse.

Discurs antifascist împotriva unui președinte evreu și jachetă imperialistă de 10.500 de lire

„Suntem uniți de același destin”, a spus el despre oamenii din Rusia și Crimeea. 'Așa au gândit și s-au ghidat și cei care au făcut referendumul de la Sevastopol. Ei vor să-și împărtășească destinul istoric cu patria lor, Rusia – să-i felicităm cu această ocazie, este ocazia lor. Felicitări!”, a spus Putin în uralele mulțimii.

El a reluat afirmațiile false despre neo-naziștii din Ucraina, discurs cu care și-a justificat invazia, sfidând evidența: președintele ucrainean nu poate fi nazist pentru că Volodimir Zelenski este evreu, iar partidele de extremă dreaptă nu se bucură de sprijin politic în Ucraina.

„Sevastopolul a făcut ceea ce trebuia atunci când a pus o barieră în fața neonaziștilor și a radicalilor, ceea ce se întâmplă deja pe alte teritorii”, a spus el. „Oamenii din Danobas nu au fost de acord cu acest lucru și au organizat imediat operațiuni militare împotriva lor”.

În acest timp, mulțimea adunată pe stadion scanda „Rusia, Rusia, Rusia”. Grupurile de oameni erau însoțite de câte un organizator care-i îndruma în ce parte să încline steagurile.

Putin a purtat o jachetă Loro Piana de 10.400 de lire sterline în timpul discursului său, remarcă Daily Mail, în timp ce salariul mediu lunar în Rusia este de aproximativ 410 de lire sterline.

Scena în care a vorbit Putin a fost împodobită cu sloganuri „Pentru o lume fără nazism” și „Pentru președintele nostru”, cu litera „Z” inscripționată pe toate bannerele, marcaj al trupelor rusești care au invadat Ucraina.

Înainte ca Putin să vorbească, imnul național al Rusiei, cu cuvintele „Rusia este statul nostru sacru”, a răsunat pe tribunele stadionului care a fost gazda Cupei Mondiale de Fotbal din 2018, împreună cu hituri pop mai moderne, cum ar fi „Made in USSR”, interpretată de Oleg Gazmanov, cu versurile „Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova sunt țara mea”.

A fost citită poezia panslavistă a lui Fiodor Tiutcev, ale cărei versuri îi avertizează pe ruși că vor fi întotdeauna considerați sclavi ai Iluminismului de către europeni.​

Moment controversat

Transmisiunea discursului lui Putin s-a întrerupt brusc iar la reluarea sa au apărut imagini care fusesera deja difuzate.

S-a vorbit atât de posibilitatea ca hackerii să fi întrerupt transmisiunea televiziunii moscovite, dar și de un posibil „montaj” al discursului președintelui rus, care nu ar fi fost, de fapt, pe stadion.

În timp ce Putin vorbea, televiziunea de stat a renunțat pentru scurt timp la discursul său și a arătat filmări preînregistrate cu cântece patriotice, dar șeful Kremlinului a apărut mai târziu la televiziunea de stat.

Agenția de presă RIA l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că o defecțiune tehnică a unui server a fost motivul pentru care televiziunea de stat a renunțat brusc la Putin exact în timp ce acesta-și ține discursul.

***

Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie într-un efort de a degrada capacitățile militare ale vecinului său din sud și de a elimina oamenii pe care i-a numit naționaliști periculoși.

Forțele ucrainene au făcut o rezistență puternică, iar Occidentul a impus sancțiuni drastice Rusiei în efortul de a o forța să-și retragă forțele.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG