Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană recomandă aderarea Ucrainei și Moldovei la UE. Decizia finală se poate lua săptămâna viitoare


Ursula von der Leyen a spus că Ucraina merită să se alăture țărilor europene.
Ursula von der Leyen a spus că Ucraina merită să se alăture țărilor europene.

Comisia Europeană a propus, vineri, ca Ucraina să devină țară candidată pentru aderarea la UE. Anunțul a fost făcut de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Comisia recomandă ca Republica Moldova să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii.

Pe baza avizelor Comisiei Europene, statele membre UE vor trebui acum să decidă în unanimitate cu privire la următorii pași. Cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în lumina Avizelor Comisiei vor fi discutate la următorul Consiliu European din 23 și 24 iunie.

Președinta Comisiei Europene a spus că Ucraina merită salutată ca țară candidată.

„Avem un mesaj clar - și anume: da, Ucraina merită o perspectivă europeană, da, Ucraina ar trebui salutată ca țară candidată. S-a făcut o muncă bună, dar rămâne o muncă importantă de făcut. Întregul proces se bazează pe merit, așa că se vor respecta toate procedurile și progresul depinde în întregime de Ucraina. Deci, Ucraina este cea care o are în mâini (n.r. aderarea)”, a spus președinta Comisiei Europene.

Comisia Europeană a constatat că, în general, Ucraina este foarte avansată în atingerea stabilității instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților.

De asemenea, CE mai arată că Ucraina și-a continuat istoricul macroeconomic puternic, demonstrând o rezistență remarcabilă în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică și financiară, având în același timp nevoie să continue reformele economice structurale ambițioase.

Comisia Europeană a decis să acorde statutul de țară candidată și Republicii Moldova, după cum au anunțat oficialii europeni.

În ceea ce privește Republica Moldova, Comisia Europeană concluzionează că țara are o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților; politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar reformele economice cheie rămân de întreprins; țara a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis -ul UE .

În privința Georgiei, Comisia Europeană a spus că această țară mai are de îndeplinit unele condiții până să primească recomandarea privind candidatura de aderare la Uniunea Europeană.

Anunțul de la Bruxelles vine după vizita de joi la Kiev a liderilor Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și Klaus Iohannis care au transmis un mesaj ferm de susținere „imediată” a statutului de țară candidată la UE a Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti din februarie.

La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze.

Ce urmează

Pe baza avizelor Comisiei Europene, statele membre UE vor trebui acum să decidă în unanimitate cu privire la următorii pași.

Cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei vor fi discutate la următorul Consiliu European din 23 și 24 iunie.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG