Decizia Curții Internaționale de Arbitraj datează din primăvara anului trecut și a pornit de la o reclamație Naftogaz. Compania ucraineană de stat din sectorul gazelor naturale a spus că Rusia a expropriat ilegal resurse de gaze deținute în Crimeea, inclusiv mai multe zăcăminte offshore din Marea Neagră, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula, în 2014.
Naftogaz derulează demersuri similare în instanțe din Statele Unite și din ale țări ale lumii, notează Profit.ro.
Ținta acțiunilor Naftogaz ar fi executarea silită a proprietăților statului rus din respectivele jurisdicții, în contul despăgubirilor dictate de Curtea Internațională de Arbitraj.
În acest moment, nu este clar ce active din România ale Federației Ruse ar putea fi executate silit de Ucraina. Rusia deține însă un portofoliu întreg de clădiri în România, potrivit unei analize realizate de Rise Project.
Europa Liberă a scris, de asemenea, despre imobile din România care au aparținut URSS și au ajuns în proprietatea Rusiei.
În principiu, în cazul acțiunilor la societăți comerciale, ar putea fi confiscate doar cele deținute direct de instituții și structuri de stat rusești.
Demersurile juridice ale companiei ucrainene în România sunt în curs, după ce au fost judecate succesiv la Judecătoria Sectorului 3 al Capitalei, la trei secții ale Tribunalului București și la două secții ale Curții de Apel București, scrie Profit.ro.
Naftogaz e reprezentat în România de un birou românesc de executori judecătorești, care a deschis un dosar de executare silită pe numele Federației Ruse, reprezentată în procese de ministerelor de Externe și al Justiției de la Moscova.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.