Linkuri accesibilitate

Ucraina susține că a lovit cu arme occidentale un sistem de rachete de pe teritoriul Rusiei


Fotografie publicată pe Facebook de vice prim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, care arată ceea ce pare a fi un sistem rusesc de rachete S-300 lovit de o armă furnizată de Occident pe teritoriul Rusiei.
Fotografie publicată pe Facebook de vice prim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, care arată ceea ce pare a fi un sistem rusesc de rachete S-300 lovit de o armă furnizată de Occident pe teritoriul Rusiei.

Forțele ucrainene susțin că au distrus pe teritoriul Rusiei un sistem de rachete S-300, folosind arme furnizate de Occident. Anunțul vine după ce mai multe țări vestice, inclusiv SUA, au permis Ucrainei să atace cu arme occidentale ținte legitime de pe teritoriul rusesc.

„Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul Rusiei. Primele zile după permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic”, a postat ministrul ucrainean Irina Vereshciuk pe Facebook, alături de o fotografie care pretindea că arată lovitura.

Anunțul vine la doar câteva zile după ce președintele american Joe Biden a dat Ucrainei permisiunea de a realiza lovituri limitate folosind arme americane pe teritoriul rus din jurul Harkovului. Mai multe țări europene au eliminat restricțiile privind modul în care Ucraina poate folosi armele primite ca sprijin în războiul de apărare împotriva Rusiei, notează CNN.

Deocamdată nu este clar dacă armele folosite în atacul descris de Vereshciuk au fost furnizate de SUA.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat decizia lui Biden de a permite unele lovituri pe teritoriul rus ca un „pas înainte” care va ajuta forțele sale să apere regiunea Harkov.

SUA nu au permis însă Ucrainei să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS, care pot lovi ținte la 300 de kilometri distanță.

În schimb, Ucraina poate folosi rachete cu rază mai scurtă de acțiune, GMLRS, care au o rază de acțiune de aproximativ 70 de kilometri.

20 de drone ucrainene deasupra regiunii Kursk

Rusia a interceptat 20 de drone ucrainene la Kursk, spune Alexei Smironov, guvernatorul regiunii din sudul Rusiei, aflată la granița cu Ucraina, transmite Reuters.

Smirnov a declarat pe rețeaua Telegram că forțele ucrainene au atacat patru sate din regiune folosind drone și elicoptere de atac, dar nu au fost raportate victime.

În regiunea Belgorod, la sud-est, guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a declarat că unitățile de apărare aeriană au doborât „mai multe ținte aeropurtate”. Acoperișurile unor locuințe au fost avariate.

Ucraina a organizat în mod regulat atacuri asupra regiunilor de frontieră rusești. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că atacurile ucrainene asupra regiunilor de graniță au dus la ofensiva din Harkov, care are scopul de a crea o „zonă tampon”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG