Linkuri accesibilitate

Ucraina a doborât peste 30 de drone rusești și a lansat atacuri în Kursk


Imagine ilustrativă, cu o dronă de producție iraniană lansată de forțele rusești și interceptată de forțele aeriene ale Ucrainei, într-un atac asupra Kievului, anul trecut.
Imagine ilustrativă, cu o dronă de producție iraniană lansată de forțele rusești și interceptată de forțele aeriene ale Ucrainei, într-un atac asupra Kievului, anul trecut.

Armata ucraineană a doborât 35 din aproape 40 de drone lansate de forțele rusești în mai multe regiuni, în timp ce un atac în estul țării a rănit cel puțin 11 persoane. În Rusia, o persoană a murit și un depozit petrolier ar fi fost incendiat în regiunea Kursk, în urma unor atacuri ucrainene.

Un atac lansat în timpul nopții de sâmbătă spre duminică de forțele rusești asupra orașului Myrnograd din estul Ucrainei a rănit cel puțin 11 persoane, a anunțat administrația de la Kiev duminică, transmite Agenția France Presse (AFP).

Orașul Myrnograd este situat în regiunea Donețk, la aproximativ 40 de kilometri (25 mile) de linia frontului cu forțele ruse,

"În jurul orei 03:00, pe 10 martie, forțele ruse au lansat trei rachete S-300 în orașul Myrnograd. Au vizat un cartier rezidențial", a declarat procuratura regiunii Donețk pe rețelele de socializare.

Atacul a rănit „un băiat de 16 ani, cinci femei și cinci bărbați cu vârsta cuprinsă între 34 și 95 de ani” în timp ce 17 „clădiri înalte” ar fi fost avariate în urma exploziilor.

Oficialii ucraineni au publicat fotografii cu mașini distruse, pereți înnegriți ai blocurilor de locuințe și resturi ale avariei.

Forțele rusești au lansat peste noapte aproape 40 de drone de fabricație iraniană în regiuni din centrul și sudul țării, inclusiv în regiunea Kiev, potrivit Ucrainei.

„Ca urmare a operațiunilor de luptă, 35 de «Shahed» au fost doborâte”, în 10 regiuni, potrivit informațiilor transmise de forțele aeriene pe rețelele de socializare, citate de AFP.

Dronele au fost doborâte în regiunile centrale Kiev, Vinnytsia, Cerkasîi și Dnipropetrovsk, precum și în regiunile sudice Odesa, Herson și Nikolaev.

De asemenea, ar fi fost vizate și regiuni situate mai la vest, precum Jîtomir și Hmelnițski.

În regiunea nord-estică Harkov, la nord de orașul cu același nume, o tabără de agrement a luat foc în orașul Bogodukhiv, aproape de granița cu Rusia, după un bombardament lansat după miezul nopții, potrivit guvernatorului local Oleg Synegubov.

El a publicat fotografii cu case de lemn incendiate și a adîugat că nu au fost victime.

Totodată, un guvernator instalat de Rusia, Denis Pușilin spune că forțele ucrainene au bombardat în cursul nopții o fabrică de pâine din orașul Gorlovka, rănind patru muncitori, scrie AFP.

O femeie a murit în Kursk

Forțele ucrainene ar fi lansat atacuri peste noapte și în regiune Kursk, din Rusia, potrivit autorităților rusești, cauzând moartea unei femei într-un sat din apropierea graniței cu Ucraina, potrivit agenției franceze de presă.

Kievul a bombardat constant localități rusești din apropierea graniței, în ultimele luni și a lansat drone și la distanță mai mare de graniță, în condițiile în care Moscova își menține ofensiva în Ucraina de peste doi ani.

Forțele Kievului au bombardat satul Kulbaki, situat la aproximativ 10 kilometri (șase mile) de granița cu Ucraina, a transmis guvernatorul regiunii, Roman Starovoyt, citat de AFP.

"Ca urmare a unei lovituri directe a unui obuz, o clădire rezidențială a luat foc și o localnică a murit. Soțul ei a avut arsuri extinse și primește acum îngrijiri medicale calificate", a spus el.

Ulterior, guvernatorul a transmis că o dronă lansată de Ucraina a căzut deasupra unui depoyit petrolier care a fost astfel incendiat, scrie site-ul central al Europei Libere.

„La fața locului lucrează pompierii și serviciile de urgență”, a declarat duminică 10 martie guvernatorul, Roman Starovoit pe aplicația de mesagerie Telegram, fără a oferi detalii suplimentare.

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat de asemenea că ar fi distrus două drone ucrainene în regiunea Belgorod, scrie AFP. Cu o zi înainte, sâmbătă, autoritățile rusești declaraseră că au distrus 47 de drone ucrainene în regiuni din sudul Rusiei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG