Linkuri accesibilitate

John Bolton, fost consilier pentru securitate al Casei Albe: Izolaționismul în creștere din SUA amenință efortul de război al Ucrainei


Fostul consilier american pentru securitate națională, John Bolton, este în prezent consultant republican în politică externă și comentator politic.
Fostul consilier american pentru securitate națională, John Bolton, este în prezent consultant republican în politică externă și comentator politic.

Ucraina se va confrunta cu „ un pericol” dacă Statele Unite nu aprobă repede ajutorul militar atât de necesar, a declarat fostul consilier american pentru securitate națională John Bolton pentru Current Time, deoarece avantajele Rusiei în trupe și armament ajută Kremlinul să înainteze, după doi ani de război.

Vorbind într-un interviu exclusiv pentru Current Time, Bolton a remarcat că Rusia trage în prezent cinci sau șase obuze de artilerie pentru unul singur tras de Ucraina, o rată despre care a spus că „nu este sustenabilă pe o perioadă lungă de timp”.

„Eu cred că lucrul cel mai bun la care putem spera până la alegerile americane va fi un status quo. Cred că (președintele rus – n.r.) Vladimir Putin îl așteaptă pe (fostul președinte al SUA -n.r.) Donald Trump. Dacă el va fi ales, atunci sunt foarte îngrijorat de viitorul Ucrainei”, a adăugat Bolton, care a subliniat izolaționismul în creștere în interiorul Partidului Republican din SUA „din cauza efectului Donald Trump”, presupusul candidat al partidului pentru votul viitor.

„Putin îl așteaptă pe Trump.” Fostul consilier pentru securitate națională al Casei Albe își exprimă temerile privind Ucraina și NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Acest izolaționism, a spus el, paralizează eforturile de a contracara amenințările din Iran, Rusia și China. Cu toate acestea, recentele atacuri aeriene iraniene împotriva Israelului ar putea servi drept „terapie de șoc” pentru mulți republicani din Congres, a adăugat el.

„Ucraina are nevoie de ajutor; Taiwan are nevoie de ajutor”, a spus el. „Totul face parte din același efort. Sper că săptămâna aceasta ar putea exista o mișcare reală pe toate aceste fronturi, dar în special în ceea ce privește ajutorul Ucrainei.”

Președintele Camerei SUA, Mike Johnson, un aliat al lui Trump, a părut să facă un pas, săptămâna aceasta, spre adoptarea de măsuri privind un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, printr-un plan elaborat care ar rupe pachetul -- din care 61 de miliarde de dolari sunt alocate Kievului -- în legi separate.

Bolton, care a vorbit cu Current Time la Washington, a fost cel de-al treilea consilier pentru securitate națională al lui Trump în 2018-19. El a fost, de asemenea, ambasadorul SUA la Națiunile Unite sub președintele George W. Bush și un susținător deschis al invaziei Irakului de către SUA în 2003.

În prezent, este consultant republican în politică externă și comentator politic conservator.

Dacă Trump, așa cum era de așteptat, va fi candidatul republican în noiembrie și dacă va câștiga alegerile, Bolton crede că Trump „va încerca să se retragă din NATO”.

„Ar fi o greșeală catastrofală pentru Statele Unite dacă ar face acest lucru”, a spus el.

„Retragerea Statelor Unite ar face NATO practic ineficientă, nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga alianță.”

Rusia, sub președintele Vladimir Putin, „rămâne o amenințare, mai ales pe măsură ce axa sa cu China crește și cred că va crește”, a spus Bolton.

„Este o amenințare până când cumva regimul Putin este îndepărtat de la putere, iar Rusia și democrația vor mai avea o șansă”, a spus el pentru Current Time. „Nu știu când se va întâmpla asta. Nu sunt optimist.”

Bolton susține că nu există mecanisme pentru transferul pașnic al puterii în Rusia, unde Putin este la putere de un sfert de secol și unde alegerile sunt „în mod clar manipulate”.

„Va fi o perioadă foarte periculoasă pentru Rusia”, a spus Bolton. „Șansele de a deveni din nou parte a Occidentului sunt mult mai limitate acum... decât erau înainte.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG