Linkuri accesibilitate

Zeci de atacuri rusești și ucrainene cu drone și rachete. O rafinărie rusească, închisă


Fotografie de arhivă cu o dronă iraniană Shahed. Dronele iraniene sunt folosite de Rusia pe scară largă în războiul din Ucraina.
Fotografie de arhivă cu o dronă iraniană Shahed. Dronele iraniene sunt folosite de Rusia pe scară largă în războiul din Ucraina.

Armata ucraineană transmite că a doborât toate cele 29 de drone lansate de Rusia peste noapte. La rândul său, autoritățile militare de la Moscova spun că Ucraina a lansat un atac cu 62 de drone asupra Rusiei. Activitatea unei rafinării de petrol ar fi fost oprită din cauza atacurilor.

Forțele ucrainene au doborât toate cele 29 de drone folosite de forțele ruse într-un atac peste noapte, au declarat luni forțele aeriene ucrainene într-un comunicat citat de Reuters.

Șaisprezece dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii sudice Nikolaev, unde resturile au deteriorat o reședință privată și au provocat un incendiu, a declarat guvernatorul regiunii pe platforma Telegram.

Trei dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii vestice Lviv, fără pagube raportate de oficialii locali.

Atacuri cu drone au vizat, de asemenea, regiunile Odesa și Poltava, iar asupra regiunii Harkov a fost lansată o rachetă balistică Iskander-M, potrivit oficialilor ucraineni.

În această primăvară, Rusia și-a intensificat atacurile cu drone și rachete în Ucraina, provocând daune semnificative mai ales infrastructurii sale energetice.

Forțele ucrainene au doborât toate cele 90 de drone de tip Shahed lansate de Rusia în ultima săptămână, a declarat luni purtătorul de cuvânt militar Dmitro Likovîi pentru televiziunea națională.

La rândul lor, autoritățile militare de la Moscova susțin că Ucraina a lansat peste noapte un atac cu 62 de drone asupra Rusiei. Atacurile au forțat o rafinărie de petrol din Slaviansk, regiunea Krasnodar, să oprească operațiunile. Moscova susține că forțele Kievului au tras cu rachete americane, franceze și ucrainene asupra teritoriului Rusiei.

Rafinăria Slaviansk este o uzină privată cu o capacitate de prelucrare de 80.000 de barili pe zi.

În același timp, marina ucraineană a transmis că a distrus un dragor al Flotei ruse din Marea Neagră.

Autoritățile militare de la Moscova au transmis că atacurile ucrainene asupra teritoriului Rusiei s-au intensificat de când forțele sale au deschis un nou front în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, la începutul acestei luni.

Președintele Vladimir Putin spune că Rusia intenționează să creeze o zonă tampon pentru a preveni atacurile ucrainene asupra teritoriului Rusiei. Oficialii ruși au avertizat că atacurile Ucrainei asupra teritoriului Rusiei, mai ales cu arme occidentale, riscă să extindă conflictul.

Casa Albă a transmis vineri că politica SUA de a nu încuraja utilizarea de către Ucraina a armelor americane împotriva teritoriului suveran rus nu s-a schimbat.

„Nu încurajăm și nici nu permitem atacuri folosind sisteme de arme furnizate de SUA pe teritoriul Rusiei. Aceasta este politica”, a spus consilierul pentru securitate națională, John Kirby.

Această remarcă a venit după ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a spus miercuri la Kiev că Statele Unite nu încurajează Ucraina să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de SUA. El a precizat însă că decizia aparține totuși Kievului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus într-un interviu pentru agenția France Press (AFP) că se așteaptă ca Rusia să-și intensifice ofensiva în nord-est și a avertizat că Ucraina are doar un sfert din apărarea aeriană de care are nevoie.

Duminică, 19 mai, atacurile aeriene rusești din estul Ucrainei au ucis cel puțin 11 persoane din regiunea Harkov, potrivit oficialilor guvernamentali.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG