Linkuri accesibilitate

Rusia susține că a doborât 22 de drone ucrainene și că a mai capturat un sat


Fostul oraș minier ucrainean Torețk este vizat în ultima vreme de bombardamente rusești intense.
Fostul oraș minier ucrainean Torețk este vizat în ultima vreme de bombardamente rusești intense.

Autoritățile militare din Rusia susțin că armata a doborât 22 de drone ucrainene în vestul țării și deasupra Crimeei.

„În noaptea trecută... sistemele de apărare aeriană de serviciu au distrus și interceptat 22 de UAV-uri”, a declarat ministerul rus al Apărării, într-o postare pe Telegram.

Cincisprezece drone ar fi fost doborâte deasupra regiunii ruse de frontieră Briansk, șase deasupra Crimeei și una deasupra orașului Lipețk.

Separat, guvernatorul regiunii Kursk a declarat că alte trei drone ucrainene au fost doborâte acolo.

Ucraina și-a intensificat atacurile asupra teritoriului rus în acest an, vizând atât siturile energetice despre care spune că alimentează armata rusă, cât și orașele și satele de peste graniță.

Sat ucrainean capturat de ruși în est

Trupele ruse au capturat un mic sat din sud-estul Ucrainei, a transmis ministerul Apărării de la Moscova. Este cel mai recent avans rusesc de-a lungul liniei frontului de aproximativ 1.200 de kilometri.

Este vorba despre localitatea Urojanie, situată pe râul Mokrîi Iali, la vest de orașul Donețk. Autoritățile ucrainene nu au comentat afirmația Moscovei.

Cele mai aprinse lupte au loc în prezent în apropierea fostului oraș minier Torețk, la nord de Donețk, și Ciasiv Iar, și mai la nord.

După ce Rusia a lansat o ofensivă în regiunea Harkov, la începutul lunii mai, Ucraina a fost nevoită să-și redistribuie multe dintre unități pentru a-și stabiliza apărarea. Dar această întindere a liniilor de apărare a slăbit rezistența defensivă în unele puncte unde Rusia încearcă să pătrundă.

Atât trupele ruse, cât și cele ucrainene se confruntă cu temperaturile ridicate din timpul verii. De asemenea, locuitorii orașelor suferă de caniculă, în condițiile în care furnizarea de electricitate este întreruptă în mod frecvent.

Mari părți din rețeaua de electricitate a Ucrainei au fost avariate de rachetele rusești și există temeri că rețeaua s-ar putea prăbuși complet până la iarnă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG