Linkuri accesibilitate

Ucraina schimbă data Crăciunului pe 25 decembrie, pentru a nu mai coincide cu cea sărbătorită de Biserica Rusă


Credincioșii ucraineni vor putea sărbători Crăciunul pe 25 decembrie, pe rit nou, după ce conducerea de la Kiev a semnat o lege care prevede separarea de Biserica Rusă.
Credincioșii ucraineni vor putea sărbători Crăciunul pe 25 decembrie, pe rit nou, după ce conducerea de la Kiev a semnat o lege care prevede separarea de Biserica Rusă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat vineri o lege care stabilește sărbătoarea oficială a Crăciunului pe 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie, ziua în care Biserica Ortodoxă Rusă o respectă, scrie AP.

În motivarea legii se menționează că scopul mutării datei Crăciunului este „abandonarea moștenirii ruse”, inclusiv „impunerea sărbătoririi Crăciunului” pe 7 ianuarie.

Documentul citează „lupta necruțătoare și reușită a ucrainenilor pentru identitatea lor” și „dorința tuturor ucrainenilor de a-și trăi viața cu propriile tradiții, sărbători”.

Anul trecut, unii ucraineni au sărbătorit deja Crăciunul pe 25 decembrie, într-un gest care a reprezentat separarea de Rusia, cultura și tradițiile religioase ale acesteia. Legea mută, de asemenea, Ziua Statului Ucrainean la 15 iulie, din 28 iulie și Ziua apărătorilor Ucrainei la 1 octombrie, din 14 octombrie, mai scrie AP.

Biserica Ortodoxă Rusă, care pretinde suveranitatea asupra ortodoxiei în Ucraina, și unele alte biserici ortodoxe răsăritene continuă să folosească calendarul iulian antic. Crăciunul cade cu 13 zile mai târziu în acel calendar, sau 7 ianuarie, decât în calendarul gregorian folosit de majoritatea bisericilor și a grupurilor seculare.

Biserica Catolică a adoptat pentru prima dată calendarul gregorian modern, mai precis din punct de vedere astronomic, în secolul al XVI-lea. Protestanții și unele biserici ortodoxe și-au aliniat de atunci propriile calendare pentru a calcula Crăciunul și Paștele.

Peisajul religios al Ucrainei s-a fracturat de ani de zile. Există două ramuri ale creștinismului ortodox în țară, una aliniată cu biserica rusă, chiar dacă se bucură de o autonomie largă, cealaltă complet independentă de aceasta.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei, filiala care este separată de biserica rusă, a anunțat la începutul acestui an că va trece la calendarul iulian revizuit, care marchează Crăciunul pe 25 decembrie. Conducerea sa a permis de anul trecut credincioșilor să sărbătorească sărbătoarea pe 25 decembrie.

Agenția de știri de stat a Rusiei RIA Novosti a raportat sâmbătă că Biserica Ortodoxă rivală, care este aliniată cu Biserica Ortodoxă Rusă, a promis că va continua sărbătorirea Crăciunului pe 7 ianuarie.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă reporterilor că această mișcare „este un semn a ceva ce se întâmplă de secole” și care „are legătură cu relațiile dintre biserica catolică și cea ortodoxă”.

Sursa știrii: AP

XS
SM
MD
LG