Linkuri accesibilitate

Ucraina și Rusia s-au atacat reciproc cu drone în timpul nopții. Ofensiva Kievului pe teritoriul rusesc pare să continue


O locuință devastată din localitatea Brovarî, regiunea Kiev, în urma unui atac rusesc cu rachete din 11 august.
O locuință devastată din localitatea Brovarî, regiunea Kiev, în urma unui atac rusesc cu rachete din 11 august.

Forțele aeriene ale Ucrainei au anunțat joi, 15 august, că au doborât toate cele 29 de drone lansate de Rusia asupra a opt regiuni ucrainene într-un atac nocturn. Oficialii de la Kiev spun că au fost înregistrate pagube minore.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții forțelor aeriene ucrainene au spus că Rusia a mai lansat și trei rachete ghidate Kh-59 în timpul atacului, scrie Reuters.

Guvernatorul regiunii centrale Cerkasî a declarat că resturile au deteriorat ferestrele unei întreprinderi private, în timp ce guvernatorii regiunilor Kiev, Poltava și Kirovohrad nu au raportat nicio lovitură la infrastructură sau victime.

Guvernatorul regiunii sudice Nikolaev a declarat că forțele aeriene au doborât cinci drone, fără a oferi detalii cu privire la pagube.

Alte opt drone au fost doborâte deasupra regiunii sudice Herson, a declarat guvernatorul acesteia. Diferitele atacuri rusești din această regiune au ucis o persoană și au rănit alte 13 în ultima zi, a declarat acesta.

Miercuri, 14 august, Ucraina a lansat cel mai mare atac nocturn cu drone asupra a patru baze militare rusești, atac descris de președintele Volodimir Zelenski ca fiind „în timp util” și „exact”. Statul major al armatei ucrainene a spus că e vorba de baze militare din regiunile Voronej, Kursk și Nijni Novgorod.

Zelenski a adăugat că cele mai grele lupte se dau în continuare în regiunea Donețk. Președintele ucrainean a spus că militarii din acea zonă a frontului urmează să primească mai multe arme decât era planificat, din următorul pachet de sprijin occidental.

Obiectivele oficiale ale Ucrainei în regiunea rusească Kursk nu sunt încă cunoscute, dar ministrul de interne al Ucrainei, Ihor Klimenko, a vorbit despre necesitatea de a crea o „zonă tampon” pentru a „proteja comunitățile de la frontieră supuse atacurilor zilnice ale inamicului”.

Alți oficiali ucraineni au spus că guvernul de la Kiev e dispus să deschidă coridoare umanitare pentru a asigura evacuarea civililor din regiunea Kursk, atât înspre Ucraina, cât și înspre Rusia.

Atacul asupra aeroporturilor a avut loc în timp ce trupele ucrainene încearcă să avanseze în regiunea rusă Kursk, după ce au lansat o operațiune surpriză care le-a adus cele mai mari câștiguri pe câmpul de luptă din 2022.

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că apărarea sa aeriană a distrus 117 drone și patru rachete tactice lansate de Ucraina în mai multe regiuni, inclusiv Kursk. În același timp, autoritățile ruse au anunțat stare de urgență și în regiunea Belgorod, în condițiile bombardamentelor puternice ale forțelor ucrainene, fiind anunțate noi evacuări ale civililor din zonele învecinate cu Ucraina și regiunea Kursk.

Garda Națională a Rusiei a declarat că a consolidat securitatea la centrala nucleară Kursk, aflată la doar 35 km de câmpul de luptă. Anterior, șeful armatei ucrainene a anunțat că orașul Sudja, important punct de transfer a gazelor naturale rusești, a ajuns sub controlul trupelor Kievului.

Ucraina susține că soldații săi avansează în Rusia. Luptele din regiunea Kursk continuă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

XS
SM
MD
LG