Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că a lovit în premieră un avion rusesc Su-57 de ultimă generație


Un avion Sukhoi Su-57 al Forțelor Aeriene Ruse zboară deasupra Pieței Roșii în timpul paradei militare de Ziua Victoriei din 9 mai 2018.
Un avion Sukhoi Su-57 al Forțelor Aeriene Ruse zboară deasupra Pieței Roșii în timpul paradei militare de Ziua Victoriei din 9 mai 2018.

Un avion de vânătoare rusesc de ultimă generație Su-57 a fost lovit pentru prima dată, susține Agenția de informații militare a Ucrainei (HUR). Aeronava ar fi fost avariată la sute de kilometri de linia frontului.

Forțele ucrainene au lovit pentru prima dată un avion de vânătoare rusesc Sukhoi Su-57 de ultimă generație la o bază aeriană din Rusia, a anunțat HUR într-un comunicat de presă publicat duminică.

Agenția ucraineană de informații a Ministerului Apărării spune că aeronava rusească Su-57 a fost avariată în urma unei lovituri asupra aerodromului Akhtubinsk din regiunea Astrakhan, în sudul Rusiei, la 589 de kilometri de linia frontului, scrie Reuters.

HUR a publicat și imagini din satelit care ar confirma lovitura, fără să dea alte detalii cu privire la modul în care avionul de luptă rusesc ar fi fost lovit.

„Imaginile arată că, pe 7 iunie, Su-57 se afla intact, iar pe (8 iunie), în apropierea lui se aflau cratere de la explozie și pete caracteristice de foc provocate de pagubele provocate de incendiu”, a precizat HUR.

Fighterbomber, un popular blogger militar rus care urmărește aviața rusă, a declarat că raportul privind lovitura asupra Su-57 a fost corect și că acesta a fost lovit de o dronă. Acesta a adăugat că în prezent sunt evaluate pagubele pentru a se vedea dacă aeronava poate fi reparată.

Informațiile nu au putut confirmate în mod independent.

Într-un mesaj enigmatic pe rețele sociale, corespondentul militar al agenției ruse de știri de stat RIA Novosti, Alexander Kharchenko, nu recunoște în mod direct atacul, dar deplânge lipsa hangarelor pentru a proteja avioanele militare.

În cazul în care avionul nu poate fi reparat, ar fi pentru prima oară când Rusia pierde un astfel de avion de ultimă generație, care este capabil să îndeplinească o varietate de roluri pe câmpul de luptă.

În ciuda faptului că a fost prezentat ca un avion de luptă rusesc de generația a cincea care să rivalizeze cu echivalentul său american (F-22), Su-57 a fost afectat de întârzieri de dezvoltare. Moscova spune că producția în serie a aeronavei a început în 2022.

Acesta este cel mai modern avion de vânătoare din Rusia și poate transporta rachete de croazieră Kh-59 și Kh-69, potrivit Kyiv Independent. Forțele aeriene ruse au în dotare câteva exemplare Su-57, estimările fiind de ordinul zecilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG