Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, promite „pași concreți” pentru Ucraina către integrarea în NATO


Secretarul de stat american Antony Blinken (D) se întâlnește cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev. 14 mai 2024.
Secretarul de stat american Antony Blinken (D) se întâlnește cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev. 14 mai 2024.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a promis la Kiev că Washingtonul va lua măsuri concrete pentru a asigura parcursul Ucrainei către NATO. Blinken a mai spus că SUA vor sprijini Kievul pentru a-și asigura suveranitatea și securitatea.

Într-un discurs televizat adresat studenților din Kev, Blinken a spus că Statele Unite au fost alături de Ucraina încă de când Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022 și că vor continua să sprijine Ucraina, transmite RFE/RL.

„Nu sunteți singuri”, a accentuat secretarul de stat al SUA.

Discursul lui Blinken s-a referit mai ales la consolidarea securității Ucrainei și consolidarea economică, condiții necesare integrării Kievului în NATO.

„Când vom organiza summitul de la Washington din iulie, vom lua măsuri tangibile pentru a spori rolul NATO în construirea unei forțe ucrainene rezistente și capabile”, a spus secretarul de stat.

„Aducem Ucraina mai aproape și apoi în NATO”, a adăugat Blinken.

Antony Blinken le-a mai spus studenților că Rusia va fi obligată să plătească pentru redresarea și reconstrucția Ucrainei și a adăugat că Congresul a împuternicit administrația președintelui Joe Biden să folosească activele rusești blocate în Statele Unite pentru acest scop.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus, într-un discurs la Institutul Politehnic din Kiev, că SUA vor susține Ucraina pentru a-și consolida securitatea și suveranitatea.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus, într-un discurs la Institutul Politehnic din Kiev, că SUA vor susține Ucraina pentru a-și consolida securitatea și suveranitatea.

Înainte de discursul său la Universitatea Politehnică, secretarul de stat al SUA s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și a spus că armamentul esențial pentru apărarea Ucrainei a sosit deja la Kiev, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari adoptat recent de Congres.

Zelenski i-a spus secretarului de stat că țara sa are nevoie disperată de sisteme de apărare aeriană Patriot, în special în regiunea nord-estică Harkov, unde Rusia și-a intensificat ofensiva în ultimele zile.

Vizita lui Antony Blinken vine la trei săptămâni după aprobarea în Congresul SUA a pachetului de ajutor pentru Ucraina de peste 60 de miliarde de dolari.

Aprobarea a fost întârziată luni de zile pe fondul unor dispute de politică internă din SUA.

Vizita șefului diplomației americane la Kiev vine și pe fondul unor avansuri ale armatei rusești în nordul regiunii Harkov, favorizate tocmai de lipsa de muniție și soldați a armatei ucrainene.

Statul Major General al Ucrainei a declarat pe 14 mai că forțele sale au respins un nou atac în direcția Vovceansk, un mic oraș din apropierea graniței cu Rusia, care a fost punctul central al ofensivei Moscovei în ultimele zile.

Anterior, Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, a declarat pentru televiziunea ucraineană că situația este stabilă în zona Harkov, dar că Rusia ar putea trimite mai multe întăriri în zilele următoare.

Separat, Oleksandr Litvinenko, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat într-un interviu pentru AFP că Rusia a concentrat aproximativ 50.000 de soldați în apropierea graniței cu regiunea Harkov și că peste 30.000 de soldați ruși participă în prezent la operațiunea de acolo.

Între timp, serviciile secrete britanice transmis că, în loc să încerce să cucerească al doilea oraș ca mărime din Ucraina, ofensiva rusă a avut ca scop suprasolicitarea armatei ucrainene prin extinderea frontului.

„Rusia încearcă aproape sigur să devieze resursele ucrainene din alte părți ale liniei frontului și să amenințe Harkovul”, a transmis Ministerul britanic al Apărării, care adăugă că „este puțin probabil ca Rusia să fi acumulat suficientă putere de luptă pentru a cuceri orașul fără a devia forțe suplimentare în zonă”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG