Linkuri accesibilitate

UDMR câștigă la Tg. Mureș după 20 de ani în care primar a fost Dorin Florea


Romania. Dorin Florea, fostul primar din Târgu Mureș
Romania. Dorin Florea, fostul primar din Târgu Mureș

Soos Zoltan, candidat independent susținut de UDMR, a câștigat alegerile pentru Primăria Târgu Mureș. Potrivit numărătorii paralele, el a obținut peste 25.500 de voturi din cele 57.417 voturi raportate de secţiile de votare, relatează Agerpres.

Victoria lui Soos Zoltan reprezintă prima schimbare la Târgu Mureș după 20 de ani în care orașul a fost condus de Dorin Florea. Fostul membru PNȚCD, PD, PNL și ALDE a ales să nu mai candideze pentru primărie și și-a încercat norocul pentru șefia Consiliului Județean unde s-a clasat abia pe locul 4.

Consiliul Județean Mureș a fost câștigat tot de UDMR prin Peter Ferenc. El a obținut peste 50.200 de voturi, în timp ce candidatul PNL, Cristian Chirteş, ocupă poziţia a doua, cu peste 28.700 de voturi, potrivit numărătorii paralele efectuată de organizaţia liberală Mureş în 70% din secţiile de votare.

Noul primar din Târgu Mureș, Soos Zoltan, a declarat că târgumureşenii şi-au recuperat oraşul în lupta împotriva corupţiei şi a clanurilor, iar prin votul de încredere a acordat „s-a reuşit depăşirea paradigmei votului etnic”.

„Voi greşi şi eu, dar pot să spun cu siguranţă că voi reprezenta în mod egal interesele fiecărui cetăţean indiferent de etnie. Ne-am recuperat oraşul, nu noi, maghiarii, ci noi, toţi târgumureşenii, în lupta împotriva corupţiei şi a clanurilor. Am învins! Este o victorie istorică. Am reuşit să depăşim paradigma votului etnic, cu această zi închidem un capitol de 20 de ani din viaţa oraşului. Această perioadă a lăsat răni adânci, dar am văzut că organele vitale nu au fost afectate. Târgumureşenii au votat cu inima şi capul, schimbarea este vitală pentru oraşul nostru. Am câştigat! Târgu Mureş, ai auzit? A câştigat schimbarea!”, a declarat Soos Zoltan.

„Am depăşit prejudecăţile istorice şi ne-am vindecat rănile trecutului. Astăzi Târgu Mureş a lăsat în urmă frica şi a dovedit că nu se mai teme de instigare şi de dezbinare”, a mai spus Soos Zoltan, referindu-se la evenimentele din martie 1990.

Preşedintele UDMR Mureş, Peter Ferenc, a anunţat că, în urma scrutinului de duminică, Uniunea a câştigat 40 de primării în judeţ, inclusiv cele ale municipiilor Târgu Mureş şi Reghin.

Potrivit numărătorii paralele a PNL, liberalii au obţinut 26 de primării, pierzând patru faţă de anul 2016.

XS
SM
MD
LG