Linkuri accesibilitate

UDMR vrea să rupă protocolul cu PSD-ALDE cu două zile înainte de alegeri


Șeful UDMR, Kelemen Hunor, alături de aliatul său liderul PSD, Liviu Dragnea
Șeful UDMR, Kelemen Hunor, alături de aliatul său liderul PSD, Liviu Dragnea

Surse din UDMR au declarat pentru Europa Liberă că protocolul pe care Uniunea îl are cu PSD-ALDE va fi rupt azi, motivele fiind legate de cimitirul din Valea Uzului și de mandatele de aducere date de procurori împotriva unor suspecți, printre care și viceprimarul din localitatea Sânmartin.

UPDATE: Președintele UDMR Kelemen Hunor a anunțat oficial că „începând de astăzi UDMR nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”.

Liderul UDMR invocă perchezițiile poliției din Bacău la viceprimarul din Sânmartin și audierea sa, în cazul distrugerii și profanării mormintelor soldaților maghiari din cimitirul Valea Uzului, fără ca autoritățile să îl tragă la răspundere pe primarul din Dărmănești, care, acuză UDMR, a construit cruci fără autorizație, pe suprafața altei localități.

„În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE. Guvernul trebuie să oprească practicarea dublei măsuri de către organele și instituțiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetățeni de rangul doi. Considerăm atitudinea Guvernului ca fiind inacceptabilă atât din punct de vedere etnic, moral, cât și politic”, arată Kelemen Hunor în comunicatul său de presă.

Liderii UDMR au mai multe nemulțumiri în relația cu PSD-ALDE. Dar picătura care a umplut paharul vine de la felul în care a fost administrat cimitirul eroilor din Valea Uzului considerat al maghiarilor și aflat la granița județelor Bacău și Harghita, plus ancheta care are loc pe tema profanărilor de acolo.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România invocă, de fapt, neaplicarea legii în această situație, pornind de la faptul că atunci când au fost amplasate crucile românilor în cimitirul maghiar, primaria din Dărmănești, care a avut această inițiativă nu a avut autorizație pentru această acțiune. Apoi, anchetatorii nu s-au sesizat asupra tuturor nelegalităților din acest dosar.

Procurori și polițiști au început percheziții în mai multe locuințe din județul Harghita și Bacau la persoane suspectate de lovire sau alte violențe, distrugere și furt, fapte care au avut loc în Valea Uzului. Polițiștii au pus în executare patru mandate de aducere, suspecții fiind duși la sediul Poliției Harghita, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale. Printre aceștia se numără și viceprimarul din localtatea Sânmartin, la locuința acestuia având loc și percheziții .

Cimitirul eroilor din Valea Uzului este revendicat de UDMR pentru comunitatea maghiară, dar primăria din Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, italieni, ruși etc. Cimitirul nu aparține însă de Dărmănești (Bacău) susțin maghiarii, ci de comuna Sânmartin din Harghita. În plus, fruntașii unguri insistă să demonstreze că autoritățile române au pus crucile chiar pe locul în care s-ar afla rămășițele ale eroilor unguri, fără să aibă autorizație legală în acest sens.

Crucile a zeci de eroi români amplasate de primarul din Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate, potrivit presei maghiare. Ele au fost acoperite cu saci negri de plastic.

UDMR a protestat față de intenția autorităților locale și a cerut guvernului Dăncilă să împiedice ceremonia de inaugurare care ar fi trebuit să aibă loc astăzi pe 17 mai. În cele din urmă, ceremonia a fost amânată, după ce Inspectoratul de Stat pentru Construcții a arătat că Primăria Dărmanești nu a respectat legislația.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG