Linkuri accesibilitate

UE își închide granițele 30 de zile pentru cetățenii din afara spațiului comunitar. Iohannis cere activarea mecanismului de protecție civilă


Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel

Țările membre ale UE au decis în unanimitate interzicerea, timp de 30 de zile, a intrării persoanelor din spațiul extra-comunitar în Uniunea Europeană, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, a anunțat cancelarul german Angela Merkel într-o conferință de presă la Berlin.

Statele UE sunt „toate de acord asupra impunerii unei interdicții" de intrare, „cu câteva excepții" minore, a declarat Merkel după o videoconferință avută cu membrii Consiliului European privind măsurile legate de combaterea efectelor epidemiei COVID-19 şi a formulării unui răspuns coordonat al Uniunii Europene în fața acestei crize.

Interdicţia va fi în vigoare pentru o perioadă de 30 de zile, a mai precizat ea.

„Germania va pune în aplicare această decizie imediat”, a adăugat cancelarul, citată de Deutsche Welle.

Excepţiile îi vor viza pe cetăţenii unor state terţe posesori ai unui permis de rezidenţă de lungă durată într-o ţară UE.

Cei care au un motiv urgent să intre în UE - de pildă, pentru funeralii sau audiere la tribunal - vor trebui să deţină acte justificative, a precizat Ministerul de Interne de la Berlin.

Totodată, Uniunea Europeană va coordona revenirea numeroşilor europeni blocaţi în străinătate de multiplele restricţii şi interdicţii de circulaţie impuse din cauza pandemiei.

La rândul său, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a anunţat că summitul UE programat pentru 26 şi 27 martie la Bruxelles se va ține prin videoconferinţă.

Membrii Consiliului European au agreat orientările Comisiei Europene pentru o acțiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii, precum și Comunicarea Comisiei Europene cu privire la restricționarea temporară a călătoriilor neesențiale în Uniunea Europeană, transmite Administrația Prezidențială din România.

Președintele României Klaus Iohannis a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE atât din celelalte state membre, cât și din state terțe, utilizând asistența consulară.

Președintele României a evidențiat situația dificilă a unor cetățeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei COVID-19 și nu pot reveni în țară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la granițele unor state membre. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetățenilor din statele membre, transmite biroul de presă al președintelui Iohannis.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG