Linkuri accesibilitate

UE a ajuns la un acord cu Moderna pentru vaccinul Covid-19


Uniunea Europeană a ajuns la o înțelegere cu compania farmaceutică Moderna pentru vaccinul contra împotriva Covid-19 dezvoltat de producătorul american, a anunțat marți șeful Comisiei Europene, citat de Reuters.

Săptămâna trecută, Moderna a spus că vaccinul său experimental are o eficiență de 94,5% în prevenirea Covid-19, potrivit datelor interimare din studiul clinic de fază finală.

Prima companie a fost Pfizer care a arătat că vaccinul său are o eficiență de peste 90%. Luni, un studiu clinic la scară largă a arătat că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca împiedică apariția simptomelor Covid la 70% dintre persoane. Cu toate acestea, anumite date sugerează că perfecționarea dozei ar putea mări protecția la 90%

„Sunt bucuros să anunț că mâine vom aproba un nou contract, pentru asigurarea altui vaccin pentru Covid-19”, a spus Ursula von der Leyen, adăugând că înțelegerea ”ne permite să cumpărăm până la 160 de milioane de doze din vaccinul produs de Moderna”.

„În momentul în care vaccinul se va dovedi într-adevăr sigur și eficient, fiecare stat membru îl va primi în același timp, în sistem pro-rata, în aceleași condiții”, a afirmat sefa CE, precizând că blocul comunitar a încheiat șase înțelegeri de acest tip până acum și este în discuții pentru al șaptelea.

Comisia Europeană a semnat până în prezent, în numele statelor membre ale UE, contracte pentru achiziţia vaccinurilor împotriva Covid-19 dezvoltate de companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

România va primit dozele de vaccin necesare prin intermediul contractelor încheiate de executivul european.

XS
SM
MD
LG