Linkuri accesibilitate

UE a oprit procesul de aderare a Georgiei și a înghețat asistența financiară


O tânără afișează un steag al UE în timpul unui protest față de legea privind „agenții străini” lângă clădirea Parlamentului din Tbilisi, Georgia, 7 mai 2024.
O tânără afișează un steag al UE în timpul unui protest față de legea privind „agenții străini” lângă clădirea Parlamentului din Tbilisi, Georgia, 7 mai 2024.

Aderarea Georgiei la Uniunea Europeană a fost „oprită” în mod oficial, decizia fiind luată la summitul din 27 iunie, potrivit ambasadorului blocului comunitar la Tbilisi, Paweł Herczyński. Totodată, au fost înghețate și fonduri de 30 de milioane de euro, destinate Ministerului Apărării.

Ambasadorul Uniunii Europene la Tbilisi, Paweł Herczyński, a mai spus jurnaliștilor, la un eveniment din 9 iulie, că acestea nu sunt singurele măsuri pe care ar putea să le adopte blocul celor 27 de state membre. UE continuă să monitorizeze situația și ar putea lua noi decizii dacă „situația se va deteriora în continuare”.

Emisarul a descris decizia UE drept un răspuns la adoptarea de către parlamentarii georgieni a controversatei legi a „agenților străini”, cunoscut și sub denumirea oficială de lege privind „transparența influenței străine”.

El a enumerat și alți pași luați de actuala guvernare de la Tbilisi, care în viziunea sa, sunt anti-democratici.

„Legea privind transparența influenței străine reprezintă un regres clar în nouă etape, iar retorica antioccidentală și antieuropeană este total incompatibilă cu obiectivul declarat de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Paweł Herczyński.

El a menționat că decizia de a opri procesul de aderare a Georgiei la UE a fost luată pe 27 iunie.

Herczyński a declarat că speră că Tbilisi își va reconsidera unele dintre deciziile recente după formarea unui nou guvern în urma alegerilor parlamentare din octombrie.

„Sper sincer că, pe 26 octombrie, georgienii vor face alegerea corectă, iar viitorul guvern, indiferent cine va câștiga alegerile, se va întoarce foarte repede și va relua munca grea pentru aderarea Georgiei la Uniunea Europeană”, a subliniat Paweł Herczyński.

Președintele georgian Salome Zurabișvili a calificat demersul UE drept „un răspuns” la „retorica și acțiunile antieuropene și antioccidentale” ale guvernului și ale partidului Visul Georgian, aflat la putere.

„În timp ce acesta este un răspuns la politica nesăbuită și ostilă a partidului de guvernământ (față de UE - n.r.), în același timp este un avertisment pentru public: partenerii noștri ne spun că «alegerea este a voastră» - fie Georgia obține un viitor european sigur, fie se izolează sub influența Rusiei”, a declarat Zurabișvili.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG