Linkuri accesibilitate

Companie aeriană din Belarus, acuzată că a transportat migranți din Asia până la granița UE


Compania Belavia este una dintre entitățile juridice împotriva cărora UE ar urma să aplice sancțiuni.
Compania Belavia este una dintre entitățile juridice împotriva cărora UE ar urma să aplice sancțiuni.

Uniunea Europeană urmează să adopte un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Belarusului, care va viza alte 17 persoane și 12 entități. UE îi vizează pe cei implicați în ceea ce presupune că este orchestrarea de către Minsk a crizei care a făcut ca mii de migranți să ajungă la granița cu Polonia.

RFE/RL a obținut o copie a listei înainte de adoptarea ei de către ambasadorii UE, așteptată miercuri, 1 decembrie. Printre cei incluși pe listă se află Belavia, transportatorul aerian național din Belarus, dar și companii de turism acuzate că au participat la ajutorarea migranților, în principal din Orientul Mijlociu, să ajungă până la granița UE.

În plus, pe listă se află mai mulți judecători și alte personalități judiciare, cum ar fi procurorii despre care se crede că ar fi ajutat regimul autocratului Aleksandr Lukașenko să reprime disidența după alegerile din 2020, pe care el spune că le-a câștigat, în timp ce opoziția susține că le-a fraudat.

UE îl acuză pe Lukașenko că a purtat un „război hibrid”, permițând migranților să intre Belarus, de unde au fost conduși până la granița cu Polonia/UE. Acțiunile liderului de la Minsk ar fi avut ca scop răzbunarea pentru sancțiunile impuse din cauza represiunii puternice care a avut loc în Belarus de când și-a păstrat puterea în urma alegeri prezidențiale disputate.

Criza migranilor și Rusia

Polonia, Letonia și Lituania au ridicat garduri și au mobilizat mii de polițiști de frontieră, soldați și polițiști pentru a proteja granițele, unde mii de migranți au campat la temperaturi sub limita înghețului. Cel puțin 11 migranți au murit în ultimele luni, potrivit grupurilor de ajutorare.

În cazul Belavia, UE spune că Lukașenko a promis companiei sprijin după ce UE a retras drepturile de survol tuturor companiilor aeriene din Belarus. Între timp, transportatorul aerian și-a instruit angajații să se abțină de la proteste împotriva rezultatelor alegerilor și a represiunii ulterioare împotriva disidenței, potrivit documentului.

„Migranții care doresc să treacă granița externă [a UE] au zburat către Minsk la bordul zborurilor operate de Belavia din mai multe țări din Orientul Mijlociu... Pentru a facilita acest lucru, Belavia a deschis noi rute aeriene și a extins numărul de zboruri pe rutele existente”, se arată în documentul UE.

„Belavia a contribuit prin urmare la activitățile regimului Lukașenko, care facilitează trecerea ilegală a frontierelor externe ale [UE]”, se mai arată în document.

Autoritățile din Belarus au eliberat recent taberele de migranți improvizate de la graniță și au transferat aproximativ 2.000 de persoane într-un adăpost, permițând în același timp zboruri de repatriere.

Unii dintre migranții prinși în Belarus spun că au cheltuit mii de dolari pentru a începe o nouă viață în UE, doar pentru a fi maltratați de autoritățile poloneze și belaruse.

Lukașenko acuză UE că nu a respectat legile internaționale privind azilul, refuzând intrarea migranților.

Criza a adâncit și tensiunile dintre Rusia și UE. Președintele rus Vladimir Putin, care l-a susținut pe Lukașenko în timp ce a zdrobit protestele opoziției după alegerile de anul trecut, a susținut Belarusul în conflictul cu UE.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG