„UE solicită autorităților ruse să o elibereze imediat pe jurnalista Alsa Kurmasheva, care riscă până la 15 ani de închisoare pentru activitățile sale jurnalistice. Autoritățile ruse trebuie să asigure siguranța jurnaliștilor și dreptul lor la libertatea de exprimare, precum și să înceteze persecutarea lor", a scris Borrell pe rețeaua socială X.
Alsu Kurmașeva, jurnalistă la serviciul tătar-bașkir al Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, se află în închisoare de la sfârșitul lunii octombrie. Ea e acuzată de încălcarea legii privind așa-numiții „agenți străini”.
Anchetatorii consideră că jurnalista însăși ar fi trebuit să furnizeze documente pentru a fi incluse în registrul agenților. Acesta este primul caz penal în temeiul acestui articol din Rusia care a fost deschis împotriva unui jurnalist. Kurmașeva a declarat în instanță că e nevinovată.
La 12 decembrie, a devenit cunoscut că un alt dosar penal a fost deschis împotriva lui Alsu Kurmașeva, în temeiul articolului despre falsuri despre armata rusă. Motivul inițierii cazului a fost volumul „Nu războiului. 40 de povești ale rușilor care se opun invaziei Ucrainei”, publicat de serviciul tătaro-bașkir al Radio Europa Liberă/Radio Libertatea în noiembrie anul trecut.
Cartea include povestiri ale locuitorilor din regiunea Volga. Colecția a fost pregătită pe baza interviurilor care au fost publicate pe site-ul Idel.Realii din martie până în august 2022. Potrivit anchetatorilor, Alsu Kurmasheva a fost implicat în distribuirea cărții.
Acesta este al treilea dosar penal împotriva lui Kurmașeva. În octombrie, un tribunal din Kazan a găsit-o vinovată că nu a notificat autoritățile cu privire la cea de-a doua cetățenie și a condamnat-o la o amendă de 10.000 de ruble.
Activiștii pentru drepturile omului cer autorităților ruse să înceteze urmărirea penală a jurnalistei și să o elibereze. Proiectul Drepturile Omului „Suport pentru deținuții politici. Memorial a recunoscut-o pe Kurmașeva ca prizonier politic.
Kurmașeva are dublă cetățenie, SUA și Rusia. Înainte de arestare, ea a locuit la Praga împreună cu soțul și copiii ei. La mijlocul lunii mai 2023, jurnalista a ajuns la Kazan din motive familiale.
În iunie, înainte de a zbura spre casă, jurnalista a fost reținută și ambele pașapoarte i-au fost confiscate. Ulterior, a fost deschis un dosar penal împotriva ei pentru că nu a notificat autoritățile cu privire la cea de-a doua cetățenie. Instanța a găsit-o vinovată abia în octombrie, impunând o amendă de zece mii de ruble. La scurt timp, Kurmașeva a fost arestată într-un al doilea caz penal, pe baza legii rusești privind „agenții străini”.
După reținerea lui Kurmașeva, președintele interimar al Radio Europa Liberă / Radio Liberty, Jeffrey Gedmin, a declarat că este „profund dezamăgit” de decizia instanței: „Solicităm eliberarea imediată a lui Alsu, astfel încât să poată fi reunită cu familia ei”.
Reținerea jurnalistei a fost condamnată de SUA, Canada, Republica Cehă, Franța, Polonia și Suedia, precum și de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Președintele Parlamentului European, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului. Platforma Consiliului Europei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor a lansat un apel pentru eliberarea lui Kurmașeva.