Linkuri accesibilitate

UE cere navei turce Yavuz să plece din zona maritimă a Ciprului


Nava turcească Yavuz
Nava turcească Yavuz

Uniunea Europeană a cerut miercuri ca nava turcă Yavuz să plece din apele maritime ale Ciprului, unde face activităţi de foraj, pentru a pune capăt tensiunilor din Mediterana de Est.

„Recenta retragere a navei de cercetări seismice Oruc Reis este o etapă importantă care deschide calea spre un dialog semnificativ între Grecia şi Turcia. UE lansează un apel la o decizie similară în ce priveşte Ciprul", a anunţat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.


Continuarea misiunii navei de de foraj Yavuz „va alimenta tensiunile şi lipsa de securitate în Mediterana de Est într-un moment în care este posibilă detensionarea imediată şi reluarea dialogului şi negocierilor, singura cale spre soluţii durabile", a spus Peter Stano, citat de AFP.

Criza din Mediterana de Est se află pe agenda summitului de săptămâna viitoare de la Bruxelles, unde vor fi luate în discuție şi eventuale sancţiuni împotriva Turciei.

„Trebuie să fim fermi când vine vorba despre a apăra drepturile tuturor statelor membre UE, inclusiv ale Ciprului", a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după o întrevedere la Nicosia cu preşedintele Nicos Anastasiades.

Turcia revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi în zone maritime care ţin de suveranitatea Greciei şi Ciprului, insulă divizată după invadarea treimii sale de nord de armata turcă în 1974.

XS
SM
MD
LG