Linkuri accesibilitate

UE vrea sancțiuni pentru firmele din China care sprijină războiul Rusiei


UE ar pregăti extinderea listei de companii supuse sancțiunilor din cauza sprijinului pe care l-ar acorda Rusiei în războiul din Ucraina.
UE ar pregăti extinderea listei de companii supuse sancțiunilor din cauza sprijinului pe care l-ar acorda Rusiei în războiul din Ucraina.

Uniunea Europeană propune, în premieră, sancțiuni pentru companiile din China continentală, dar și din Honk Kong și India, care livrează tehnologii care susțin armata Rusiei în războiul declanșat în Ucraina, scrie publicația britanică The Guardian.

Ca parte a celor mai recente măsuri care vizează închiderea lacunelor care îi permit Rusiei să direcționeze tehnologia militară prin țări terțe către fabricile sale de arme, UE propune să sancționeze, în premieră, inclusiv companii din China continentală, transmite publicația britanică.

Astfel, trei companii din China continentală, dar și alte patru din Hong Kong și una din India, figurează pe un document de peste 90 de pagini cu companii și persoane pe care statele membre ale UE ar dori să le includă pe o listă de sancțiuni în creștere, înainte de marcarea a doi ani de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.

În pregătirea unei întâlniri programate miercuri la Bruxelles, între reprezentanți ai UE, Marii Britanii și SUA, o sursă, a cărei identitate nu este menționată, a spus că este nevoie de mai mult instrumente pentru ca Rusia să nu găsească breșe la sancțiunile care i-au fost impuse.

„Rusia își încordă fiecare mușchi pentru a evita sancțiunile noastre, dar trebuie să facem mai mult. Trebuie să închidem lacunele, să țintim rutele de eludare, să tragem și mai mult în jos veniturile”, a spus sursa menționată.

Oficialii UE sunt îngrijorați că tehnologie militară vândută în afara blocului comunitar ajunge ulterior din țări terțe în Rusia.

UE este deosebit de îngrijorată de faptul că tehnologia este vândută în afara blocului și apoi își găsește drumul către Rusia prin țări terțe. Astfel, serviciul diplomatic al UE ar propune, conform The Guardian, adăugarea a 20 de firme pe lista neagră a celor care oferă sprijin armatei rusești.

Între acestea se numără trei companii din China, una din Turcia și una din India. Firmelor din țările UE li s-ar interzice astfel să facă afaceri cu companiile respective.

UE a mai propus și în 2023 includerea a cinci companii din China pe lista respectivă, însă a renunțat la propunere, după reticența Beijingului dar și a unor state comunitare.

Sancțiuni similare au fost impuse deja, conform publicației britanice, pentru pese 600 de firme, dintre care trei din Honk Kong și firme din Armenia, Emiratele Arabe Unite și Uzbekistan.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG