Linkuri accesibilitate

UE critică China pentru reformarea sistemului electoral din Hong Kong


Congresul Național al Poporului a votat propunerile conducerii comuniste de a întări controlul politic asupra Hong Kong-ului
Congresul Național al Poporului a votat propunerile conducerii comuniste de a întări controlul politic asupra Hong Kong-ului

Uniunea Europeană a criticat joi, într-o declaraţie a şefului diplomaţiei Josep Borrell, reforma sistemului electoral din Hong Kong impusă de China şi a ameninţat Beijing-ul cu „măsuri suplimentare" împotriva încălcării principiului „ ţară, două sisteme". Este principiul statuat în 1997, când Marea Britanie a retrocedat Hong Kong-ul Chinei continentale.

Decizia luată joi constituie o nouă încălcare a principiului o ţară, două sisteme (...) Uniunea Europeană va avea în vedere luarea de măsuri suplimentare", a avertizat Josep Borrell în această declaraţie publicată în numele celor 27 de membri ai UE.

Parlamentul chinez a aprobat joi aproape în unanimitate o reformă a sistemului electoral din Hong Kong, care va da puterii un drept de veto la alegerile legislative asupra candidaţilor opoziţiei militând pentru democraţie.

Anul trecut a fost impusă și o nouă lege a securității naționale, care a provocat un val de proteste în Hong Kong și care ulterior, a fost invocată pentru a înăbuși mișcarea pro-democrație din fosta colonie britanică.

XS
SM
MD
LG