Linkuri accesibilitate

UE dă startul dezbaterii privind certificatele de călătorie pentru vaccinați


Imagine generică
Imagine generică

Țările Uniunii Europene au lansat luni o dezbatere privind acordarea de certificate de călătorie persoanelor vaccinate anti-Covid, dacă acestea ar trebui să aibă mai multă libertate de călătorie decât cele care nu sunt imunizate.

Miniștrii pentru afaceri europene din cele 27 de țări ale UE au ținut luni o conferință video pentru a discuta despre o mai bună coordonare pentru lansarea vaccinurilor, un subiect care va fi preluat de liderii UE care se vor întâlni online joi, transmite Reuters.

Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a fost cel care a lansat ideea săptămâna trecută într-o scrisoare către Comisia Europeană, vorbind despre un certificat de vaccinare la nivelul UE pentru a putea, astfel, relua călătoriile transfrontaliere, afectate de pandemie.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat duminică că persoanele vaccinate ar trebui să aibă acces în restaurante și cinematografe, dar alți miniștri i-au criticat opinia.

Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că este important de subliniat permanent că vaccinarea este voluntară, mai ales că unii oameni nu pot sau nu au voie să fie vaccinați. El a declarat apoi într-o conferință de presă că acestor persoane nu ar trebui să le fie limitate drepturile.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, precum cerințele actuale din multe țări pentru un test Covid negativ.

„Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorie. S-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a spus el.

Reprezentantul Germaniei, Michael Roth, a declarat că este vital să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite virusul.

Executivul UE lucrează pentru a se asigura că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-un format comun.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor va începe să colecteze date din această săptămână cu privire la vaccinurile livrate și vaccinările pe țară.

Sefcovic a spus că țările UE trebuie să se sincronizeze pentru a ajuta la menținerea deschiderii pieței unice, care permite libertatea de circulație a persoanelor și a lucrătorilor.

Multe țări din UE spun că primesc provizii de vaccin mai mici decât era de așteptat și se plâng de incertitudinea cu privire la livrările viitoare, au declarat oficialii UE pentru Reuters.

XS
SM
MD
LG