Linkuri accesibilitate

UE este pregătită să îl adauge pe Aleksandr Lukașenko pe lista sancțiunilor


Uniunea Europeană este gata să îl includă pe Aleksandr Lukașenko pe lista sa de sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus considerați responsabili de fraude electorale și de represiuni brutale împotriva protestatarilor și membrilor opoziției, potrivit unui proiect de document văzut de RFE / RL.

Documentul este de așteptat să fie adoptat de cei 27 de miniștri de externe din UE atunci când se vor întâlni la Bruxelles pe 12 octombrie.

Acesta vine după ce UE a convenit să impună interdicții de deplasare și înghețarea activelor pentru 40 de oficiali din Belarus după săptămâni de proteste împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale din 9 august.

Diplomați europeni au declarat pentru RFE / RL că Lukașenko nu a fost inclus inițial pe lista sancțiunilor, deoarece există încă speranța că va purta discuții cu opoziția pentru a găsi o cale de ieșire din criza politică.

Lukașenko susține că a câștigat alegerile din august cu o diferență clară și a depus jurământul de președinte într-o ceremonie organizată în grabă în mare secret.

Cu toate acestea, documentul Consiliului European nu se referă la el ca președinte al Belarusului, ci ca „A. Lukașenko. "

Descriind votul ca „nici liber, nici corect”, se spune că „A. Lukașenko nu are nicio legitimitate democratică. ”

Documentul spune că UE este pregătită să ia alte măsuri restrictive, „inclusiv împotriva entităților și a înalților oficiali, inclusiv a lui A. Lukașenko”.

XS
SM
MD
LG