Linkuri accesibilitate

UE impune noi sancțiuni împotriva Rusiei


În week-end o instanță din Moscova a menținut sentința de 2 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru Aleksei Navalnîi.
În week-end o instanță din Moscova a menținut sentința de 2 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru Aleksei Navalnîi.

Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene au convenit să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei, pe fundalul condamnării disidentului Aleksei Navalnîi, dosar pe care UE îl consideră unul politic.

Sancţiunile vor include blocarea activelor şi restricţii de călătorie impuse persoanelor responsabile de arestarea şi condamnarea lui Aleksei Navalnîi, transmit surse politice de la Bruxelles citate de Süddeutsche Zeitung.

La reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE s-a ajuns la un „acord politic” pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei. Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, cu o imagine puternic șifonată după vizita făcută la Moscova, ar urma să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni, relatează agențiile internaționale de știri.

France Presse notează însă că pe listă nu s-ar afla niciun oligarh rus, dar printre cei vizați ar putea fi în schimb procurorul general al Rusiei sau șeful penitenciarelor.

Printre cei vizați ar fi și Aleksandr Bastrykin, șeful Comitetului de Anchete al Rusiei
Printre cei vizați ar fi și Aleksandr Bastrykin, șeful Comitetului de Anchete al Rusiei

Anterior reuniunii miniștrilor de externe din statele membre, presa internațională relata despre două curente predominante în negocierile asupra sancțiunilor care ar urma să intre în vigoare săptămâna viitoare.

State membre, în frunte cu Polonia și țările baltice, cereau un răspuns mult mai dur și articulat, care să meargă până la sancțiuni economice usturătoare. Însă în paralel state precum Germania sau Franța preferă o abordare ceva mai temperată. Cert este că pentru a putea fi impuse noi sancțiuni trebuie unanimitate, iar miniștrii de externe au reușit să ajungă la consens.

La rândul său, Rusia a avertizat că va sancționa fiecare „pas necugetat” al UE și va răspunde cu măsuri similare.

Noile sancțiuni vor fi impuse prin proaspătul mecanism gândit de blocul comunitar pentru penalizarea derapajelor unor țări în domeniul respectării drepturilor omului, după cum relata Europa Liberă.

În week-end o instanță din Moscova a menținut sentința de 2 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru Aleksei Navalnîi, pentru o presupusă încălcare a termenilor eliberării condiționate de care opozantul beneficiase anterior.

Rusia era deja supusă unor sancțiuni europene, din cauza rolului în conflictul din estul Ucrainei şi a otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, în luna august a anului trecut.

XS
SM
MD
LG